Steven Pruitt, neuradni kralj Wikipedije


Vsak članek, ki ste ga kadarkoli prebrali na spletni enciklopediji Wikipedija, pa naj je bil o pop zvezdah, zgodovinskih osebah, domišljijskih svetovih ali restavracijah, ima svojega avtorja, ki je vložil čas, da ga je napisal. Če ste brali angleške članke je velika verjetnost, da ga je napisal ali vsaj pomagal urediti, Steven Pruitt.

Pruitt, prebivalec zvezne države Virginia v ZDA, je v zadnjih 13 letih na spletni strani Wikipedija ustvaril 3 milijone popravkov in napisal 35.000 člankov. To pomeni, da je na Wikipediji pomagal oblikovati približno tretjino vse vsebine v angleškem jeziku.

Pruitt je prvič prišel v središče svetovne pozornosti leta 2017, ko ga je časopis TIME razglasil kot enega izmed 25 najvplivnejših ljudi na internetu. Pred tem je že več kot desetletje urejal in pisal članke za Wikipedijo pod uporabniškim imenom Ser Armantio Di Nicolao. Ime si je izbral kot poklon svojemu najljubšemu opernemu liku.

wikipedija

Svoj prvi članek je napisal med tem ko je študiral umetnostno zgodovino na univerzi. Njegova strast za zgodovino ga vodi pri pisanju večine člankov. V svojem prvem članku je pisal    o Petru Franciscu, vojakom med ameriško Revolucionarno vojno, ki je tudi Pruittov daljni sorodnik.

Danes Pruitt porabi vsaj tri ure vsak dan za raziskovanje, pisanje in urejanje člankov za Wikipedijo. Delo opravljamo popolnoma brezplačno brez kakršnega koli nadomestila. Čas, ki ga ob večerih in vikendih nameni za delo na Wikipedije je popolnoma prostovoljno. Sicer je zaposlen v oddelku za vodenje evidenc v ameriški agenciji za carino in zaščito mejo, v mestu Washington.

Pruitt ne izstopa samo po številu napisanih člankov in urejanj, katere je prispeval za Wikipedijo, izstopa tudi po temah katerim se posveti. Ko je ugotovil, da biografije žensk predstavljajo samo 15 % vseh biografskih zapisov na Wikipediji se je odločil, da bo poskušal izboljšati to razmerje. Napisal je na stotine biografskih člankov o vplivnih ženskah in danes se je razmerje izboljšalo na 17.6 %.

V spodnjem videoposnetku lahko ugotovite več o Stevenu Pruittu in njegovemu delu za Wikipedijo.

Nedavne objave