Prikolica za prevoz vozil – Kako izbrati pravo?


Prikolice so že od nekdaj izredno pomembne v transportni industriji, skozi leta pa so postale uporabne skorajda na vseh področjih. Priročne so tako za industrijo kot tudi za manjša podjetja, delavnice in posameznike. Vsi namreč kdaj potrebujemo neko obliko prevoza, na primer prevoz določenega materiala kot tudi prevoz vozil in motornih koles. Ravno zaradi tega je postala prikolica za prevoz vozil uporaben pripomoček za vsakdan in vsepovsod.

Da pa boste vedeli, kakšne vrste prikolic poznamo, smo v nadaljevanju pripravili nekaj nasvetov, zakaj vse se uporablja prikolica za prevoz vozil ter kakšno izbrati.

Prednosti prikolice za prevoz vozil

Prikolica za prevoz vozil je lahko izredno uporaben pripomoček, ki ima številne prednosti. Kot že samo ime pove je namenjena predvsem prevozu vozil. To pride še posebej prav, ko se vozilo na poti pokvari, pride do počene gume ali ostalih nepravilnosti. Takrat lahko motorno kolo ali vozilo enostavno naložite na prikolico in odpeljete do avtomehanične delavnice. Nekatere prikolice pa omogočajo celo, da se nanje naloži več različnih vozil. Tako lahko prihranite čas in denar, saj ne boste rabili čakati na prihod avtovleke in ne boste imeli dodatnih stroškov.

Poleg tega te prikolice odlikuje tudi to, da so izdelane iz kakovostnih materialov in so izredno vzdržljive. Omogočajo zanesljiv in varen prevoz. Uporabne so v  vseh vremenskih pogojih, saj ne rjavijo. Vozila ali drugi predmeti pa so z njihovo pomočjo prepeljani korektno in ostanejo nepoškodovani. Prikolice za prevoz so hkrati še enostavne za uporabo. Namestite jih lahko v zgolj nekaj trenutkih, material ali vozilo je hitro naloženo, vožnja pa je skorajda enaka, kot da bi vozili brez prikolice. Prikolica za prevoz vozil namreč ne otežuje vožnje in je primerna tudi za ceste, ki imajo ovinke ali težje dostopne terene.

Kljub temu, da gre za prikolice za prevoz vozil, jih številni namreč uporabljajo tudi za vse mogoče druge namene. Odlične so na primer za prevoz materiala, bodisi gradbenega, odpadnega ali drugega materiala. Prav pridejo tudi v vseh delavnicah. Uporabljate jih lahko tako pri gradnji kot tudi pri selitvi, na terenu ali kmetijskih opravilih. Kakšne vrste prikolic pa so torej vse na voljo?

prikolica za prevoz vozil

Vrste avtomobilskih prikolic

Dan danes je trg prikolic res pester, tako da se zagotovo najde nekaj za vsako podjetje in vsakega posameznika. Na voljo so prikolice za različne namene, tako gozdarske, kot tudi traktorske, gradbene prikolice, prikolice za prevoz bal ter avtomobilske prikolice. Ker tokrat govorimo o avtomobilskih prikolicah za prevoz vozil, se bomo podrobneje osredotočili na njih.

V kategoriji ‘prikolica za prevoz vozil’ v osnovi ločimo prikolice za prevoz motornih vozil, prikolice za prevoz avta in motornih vozil, prikolice za prevoz vozil tandem ter prikolice za prevoz vozil boks tandem. Nato pa se razlikujejo še v tem, ali so enoosne oziroma dvoosne ter, ali imajo možnost nagiba ali so fiksne. Kakšni modeli prikolic pa so torej na voljo?

V podjetju Trisa, d. o. o. prodajajo prikolice za prevoz vozil nemške blagovne znamke Humbaur. Te avtomobilske prikolice veljajo za izredno kakovostne in zanesljive. So praktične in olajšajo delo, poleg tega pa imajo dolgo življenjsko dobo.

Kakovostne Humbaur prikolice za prevoz vozil

Poleg izredne kakovosti in dolge življenjske dobe, se proizvajalec avtomobilskih prikolic Humbaur lahko pohvali še s tem, da imajo na voljo bogato ponudbo. Tudi za Slovenijo dobavljajo različne modele za različne potrebe prevozov.

Najbolj osnoven model prikolice je prikolica za prevoz motornih koles Humbaur HM 75 21 13. Gre za najmanjšo in tudi najbolj ugodno prikolico. Primerna je predvsem za prevoze motornih koles ali kakšnega lažjega materiala. Za večja vozila in težje prevoze pa ni ustrezna, saj ima nosilnost zgolj do 575 kilogramov. Zaradi tega je praktična predvsem za domačo rabo in posameznike ali pa morda manjše delavnice.

Nekoliko večja je prikolica za prevoz avta in motornega kolesa Humbaur KFT 153117 Alu. Ta omogoča tudi prevoz avtomobilov, nosilnost pa znaša do 1.196 kilogramov. Podobna je tudi prikolica za prevoz vozil tandem Humbaur FTK 274020, katere nosilnost je že 2.070 kilogramov ter Humbaur Universal 3000 Holz, katere nosilnost je 3.000 kilogramov.

Bolj posebni in tudi večji sta prikolici modela Humbaur MTK 304722 ter MTKB 35 57 24-22. Prva je nagibna in omogoča navozne klančine, druga pa je narejena kot boks in je zaprta, kar omogoča še bolj zanesljiv prevoz. Ampak to je zgolj nekaj izmed modelov.

prikolica za prevoz vozil

Koliko stane prikolica za prevoz vozil?

Ker so prikolice za prevoz vozil različnih velikosti, modelov in z različnimi mehanizmi, se razlikuje tudi njihova cena. Le ta je odvisna od različnih dejavnikov, na primer od materiala iz katerega je izdelana prikolica, od tehničnih podatkov, že vključene opreme ter ostalih karakteristik.

Točen odgovor na vprašanje, koliko stane prikolica za prevoz vozil, je zato izredno težko podati. So pa grobo povedano tiste manjše prikolice, kot na primer prikolica Humbaur HM 75 21 13, na voljo za okrog 1.000 evrov. Za tiste večje, kot je nagibna prikolica Humbaur MTK 304722 pa boste odšteli okrog 7.000 evrov ali tudi več.

Da bo prikolica za prevoz vozil najbolj ustrezala vašim željam in potrebam ter bo hkrati še cenovno ugodna, je zato najbolje, da se obrnete na podjetje Trisa, d. o. o. Njihovi strokovnjaki se že vrsto let ukvarjajo s prodajo kakovostnih avtomobilskih prikolic in vam bodo znali ustrezno svetovati. Poleg tega pa imajo široko ponudbo, ki bo zagotovo ustrezala vsem potrebam in finančnim zmožnostim.

Pred nakupom preverite, ali je vaše vozilo ustrezno za prikolico

Preden pa se naglo zaženete v nakup prikolice, je dobro razmisliti o nekaterih ključnih lastnostih, ki so nujne še preden je prikolica za prevoz vozil na vašem dvorišču.

Med te zagotovo spada to, da se morate vprašati, ali je vaš avtomobil oziroma drugo vozilo sploh primerno za dodatno prikolico. Nekatera vozila, predvsem manjša, na primer prikolice ne morejo imeti. Spet druga imajo lahko prikolico, ki je le določene teže in velikosti. Pri večjih vozilih pa pridejo v poštev vse prikolice.

Če imate manjše vozilo, se zato najprej pozanimajte, če boste prikolico za prevoz sploh lahko uporabljali. Če vam vaš avtomobil omogoča prikolico, se nato pozanimajte še o teži in velikosti, ki jo vozilo prenese. V kolikor tega ne boste upoštevali, je lahko prikolica za prevoz vozil, tudi če je najbolj kakovostna, za vas praktično brezpredmetna. Da do tega ne bi prišlo, se že pred nakupom ustrezno pripravite.

prikolica za prevoz vozil

Za uporabo nekaterih prikolic nujna dodatna vozniška kategorija

Preverite pa tudi, kakšno prikolico za prevoz vozil kupujete in kaj je za njo potrebno. Določene prikolice namreč zahtevajo, da imate opravljeno dodatno vozniško kategorijo. To pomeni, da je z običajno B kategorijo, katero ima večina voznikov, ne boste mogli voziti.

Po zakonu velja, da lahko vozniki z vozniškim dovoljenjem B-kategorije vozijo skupino vozil (vozilo + prikolica za prevoz vozil) z NDM do 3.500 kilogramov nosilnosti. Če imajo zraven še kodo 96 pa se nosilnost, ki je dovoljena, poveča do 4.250 kilogramov.

Za večje prikolice, tiste, ki imajo nosilnost do 7.000 kilogramov, pa je potrebno vozniško dovoljenje kategorije BE. Tudi to vozniško dovoljenje je mogoče pridobiti na podlagi opravljenega zdravniškega pregleda, teoretičnega dela in praktičnega preizkusa vožnje osebnega vozila s priklopnikom.

Razmislite o tem, kakšna prikolica za prevoz vozil je primerna za vas

Poleg tega se pred nakupom vprašajte tudi, za katere namene boste uporabljali avtomobilsko prikolico. Potrebujete večjo ali manjšo prikolico? Boste prevažali več vozil naenkrat ali jo želite zgolj za druge namene? Le tako boste lahko izbrali pravo prikolico za vas.

Sicer pa brez skrbi. Pobrskajte po ponudbi podjetja Trisa, d. o. o. in se posvetujte z njihovimi strokovnjaki. Njihovo ponudbo najdete tukaj: https://www.prikolice-trisa.si/sl/avtomobilske-prikolice/prikolice-za-prevoz-vozil/.

Kakovostna prikolica za prevoz vozil – naj se brezskrben in zanesljiv prevoz materiala in vozil začne!

Nedavne objave