poročni fotograf

Poročni fotograf – kako ga  izbrati?

Se tudi vama približuje dan D, ki ga želita maksimalno ovekovečiti tudi na fotografijah? Osnova za dosego slednjega je fotograf na porokah. Poročni fotograf je oseba, ki ji morata popolnoma zaupati, da bo vse ključne trenutke vajinega usodnega DA-ja, prikazala tudi na fotografijah, ki bodo večni spomin na ta dogodek. Saj veste – spomini bledijo, slike ostanejo.

Kaj je pomembno pri izbiri?

Poročni fotograf je oseba, ki bo z vami najverjetneje preživela cel dan. Prav zato je ključno, da se s to osebo dobro ujamete, uvidite njen način razmišljanja in dela, ključno pa je tudi, da v osebi prepoznate kakovost za prepoznavo vašega stila. Smiselno je, da se pred dogovorom o sodelovanju s fotografom srečate in pridobite informacije o tem, kako si fotograf zamišlja vaš dan, izbrano lokacijo in na kakšen način običajno deluje. Pomemben vpogled v delo fotografa vam bodo dali njegovi že znani produkti – ne bojte se in želenega fotografa prosite za tako imenovani portfolio.

 

poročni fotograf
Poročna slika naj bo posebna.

 

Kaj najprej storiti?

Izbira poročnega fotografa je pomembna in mora biti opravljena zgodaj, kljub temu je potrebno izpostaviti, da pred samo rezervacijo poskrbite za rezervacijo lokacije, kjer bo poroka potekala. Ta informacija je ključna za potrditev datuma izvedbe poroke, prav tako pa lahko informacija vpliva na fotografa (oddaljenost, poznavanje lastnosti lokacije in podobno).

Pridobite portfolio najljubših fotografov

Portfolio naj zagotovijo vsi fotografi, ki jih boste uvrstili na ožji seznam poročnih fotografov, ki so vam najbolj zanimivi. Svoj seznam podprite s čim večjim naborom informacij o tem, kaj poročni fotograf ponuja, katere stile je že uporabil v preteklosti, kaj je vam najbližje, česa bi si sami želeli in ali portfolio fotografa vse to podpira. Če ne, preverite pri osebi, na kakšen način bi se lahko vašim željam približala. Razmislek o izbiri fotografa naj bo sicer med vašimi prvimi opravili. Zavedajte se, da so fotografi, ki bodo všeč vam, hkrati lahko všeč drugim, ki bodo poskrbeli za rezervacijo svojega datuma poroke, ki lahko sovpada z vašim. Rezultat – vaše želje ne bodo mogle biti izpolnjene.

Če sami ne veste, kateri osebi zaupati fotografiranje vašega poročnega dne za pomoč prosite osebe, ki jim zaupate. Prijatelji, sorodniki, znanci in celo splet (na primer družabna omrežja, spletne ocene in mnenja), lahko predstavljajo odličen vir informacij o tem, kaj trg ponuja in kako dobiti največ. Seveda pa ne pozabite tudi na kritičnost pridobljenih informacij.

 

fotograf
Poročnemu fotografu morate zaupati.

 

Dogovorite se za poskusno zaročno fotografiranje

Čeprav to ni nujno potrebno, se mnogi pari odločijo, da poročni fotograf skupaj z njimi posname njihove zaročne fotografije. To vzpostavi pomembno vez med vami in fotografom, ki omogoča večjo sproščenost na vajin poročni dan. Tako fotografiranje zlasti priporočamo vsem, ki s fotografiranjem nimate veliko izkušenj in ki potrebujete informacije o tem kako pozirati, da bo produkt fotografiranja najboljši.

Ne pozabite na finančne okvirje

Poroka je lahko velik strošek, ki mnoge odvrača od ideje izvedbe. Pomembno je, da z izbranim poročnim fotografom poskrbite za jasno določen finančni vidik izvedbe fotografiranje. Pri tem ne pozabite na informacije o morebitni izdelavi albumov, natisnjenih fotografij, načina obdelave fotografij, števila fotografij, ki jih boste prejeli (v digitalni in/ali tiskani obliki) ter ostalih stroškov (število ur prisotnosti, število oseb fotografov…). Običajno poročni fotografi ponujajo že vnaprej določene pakete, ki dosegajo različne finančne vrednosti – ne bojte se jasno pozanimati, kaj boste s posameznim paketom dobili in kje so ključne razlike med posameznimi paketi.

Kakšne lastnosti fotografa iskati?

Poročni fotograf je oseba, ki ji  boste morali na svoj poročni dan zelo zaupati. Dobrega boste prepoznali po poslovnem, hkrati pa prijetnem odnosu, ki bo odražal dobre socialne veščine. Slednje so pomembne tudi pri njegovi interakciji z ostalimi svati, ki jih bo prav tako ovekovečil na vaši sliki. Pomembno je, da vam zagotavlja odgovore na vaša vprašanja, hkrati pa mu omogočite priložnosti, da vprašanja zastavi tudi on vam. Le na tak način bo pridobil informacije, ki mu bodo pomagale, da vaš dan naredi še bolj popoln.