Greznica zbira fekalne vode na varen in ne onesnažujoč način


Že imate greznico okoli vaše hiše? Kaj pa na počitniški hišici? Če je še nimate, ali pa jo želite zamenjati, potem je biološka greznica prava izbira za vas. Na voljo so različne greznice, tako brez pretoka ali pa s pred pripravljenim odtokom/dotokom, ki se ga da nadgraditi v bio čistilno napravo za čiščenje sanitarnih voda iz vašega objekta. Greznice brez pretoka se ponavadi uporablja za zbiranje odpadnih voda in se jih postavlja na vikendih, brunaricah ali drugih počitniških objektih, skratka na objektih, ki se jih uporablja občasno. Dvo- ali triprekatno greznico, ki se jo da nadgraditi v čistilno napravo pa se uporablja na objektih, ki so stalno v uporabi, ne glede na to, ali gre za novogradnjo ali pa želite le nadgradnjo vaše greznice.

greznica
Na vikendu je tudi dobro imeti svojo greznico.

Katero greznico izbrati

Osnovo vodilo smo navedli že zgoraj, vsekakor pa je dobro, da se pred nakupom posvetujete s strokovnjakom in mu poveste, za kaj greznico potrebujete, kje bi jo postavili in podobne reči. Strokovnjak vam bo na podlagi teh informacij znal povedati, katera greznica bi bila za vas najprimernejša.

Greznica se uporablja za zbiranje fekalnih voda pri gospodinjstvih ali drugih objektih, ki se jih ne da priključiti na javno kanalizacijo. Če se odločite za dvoprekatno greznico morate vedeti, da ta že ima vgrajena odtok in iztok. V rezervoarju je že vse narejeno tako, da se da greznico predelati v čistilno napravo (če se za to odločite) in kasnejša dela v rezervoarju niso potrebna. Če se odločite za nadgradnjo, dobite tudi vso dokumentacijo, ki vam dovoljujejo, da je naprava od tistega trenutka dalje tudi čistilna naprava. Triprekatne greznice so po sestavi dokaj podobne dvoprekatnim. Sestavljata jih ena poli propilenska plošča in vodotesna plastična posoda, razdeljena na tri dele oziroma komore. V prvem delu se grobi delci posedajo, poteka pa tudi sedimentacija biološkega blata. V drugem in tretjem delu poteka bistrenje vode, ta pa potem teče v odtočno cev. Ta voda je predhodno očiščena, ni pa še čista, zato se odplakne iz septičnega rezervoarja na biofilter ali ponikalnico.

greznica
Če živite v bolj odmaknjenih krajih, si morate omisliti svojo greznico.

Kam postaviti greznico

Greznica je ponavadi postavljena pod terenom. Vgraditi se jo da tudi na teren, kjer podtalnica ni visoka, saj je lahko postavljena le na utrjeno podlago, ki se jo zasuje s peskom. Zasutje se izvede šele po tem, ko je v greznici že voda. Če imamo podzemno vodo, je treba greznico še dodatno statično zavarovati.

Greznice delujejo same oziroma se izvaja vizualni pregled delovanja, zato ni potrebe po stalnem nadzoru strokovnih služb. Blato se lahko iz greznice odstranjuje na dva načina – tako, da se ga vključi v kompost ali pa ga odpelje pooblaščeno komunalno podjetje. O vseh možnostih in najboljših rešitvah se posvetujte pred samo postavitvijo greznice, da ne boste kasneje imele kakšnih komplikacij in dodatnih del.

Greznica je torej namenjena vsem, ki imajo objekte oziroma hiše postavljene tam, kjer ni mogoča priključitev na javni kanalizacijski sistem. Obstajajo različne vrste greznic, nekatere se da celo spremeniti v čistilno napravo, zato dobro razmislite, za kaj boste greznico potrebovali. Najbolje pa je, da se posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo znal najbolje svetovati.

Nedavne objave