Esencialne aminokisline; vaše telo jih nujno potrebuje


Esencialne aminokisline so telesu nujno potrebne aminokisline, ki jih moramo  vnesti s hrano ali prehranskimi dopolnili, saj jih naše telo samo ne zna izdelati. Ker so aminokisline osnovni gradniki beljakovin v našem telesu, moramo esencialne aminokisline nujno vnesti v telo, saj drugače pride do pomanjkanja gradbenih elementov za beljakovine, ki gradijo vsako najmanjšo celico našega telesa. V primeru pomanjkanja teh nujno potrebnih gradnikov, pride do vsesplošnega slabega počutja, po daljšem času pa tudi do resnih zdravstvenih zapletov. Z zadostnim vnosom aminokislin pomembno vplivamo na zdravo prebavo, izgradnjo hrustanca in kosti. Esencialne aminokisline so odgovorne tudi za pravilno delovanje hormonov in nevrotransmiterjev. Kaj pa lahko vi pri vsem tem naredite za vaše dobro počutje?

esencialne aminokisline

Biokemija v našem telesu

Kot smo že povedali, so aminokisline osnovni gradniki dolgih kompleksnih beljakovisnkih verig. Ključno pri razumevanju pomembnosti aminokislin je osnovno poznavanje biokemije. Vsaka beljakovina, ki jo zaužijemo, se bo v telesu razgradila na posamezne aminokisline, le te pa se bodo nato ponovno povezale in sestavile novo beljakovino, točno tisto specifično, ki jo naše telo v tistem trenutku potrebuje.

Esencialne aminokisline so prav tako gradniki beljakovin, s to posebnostjo, da jih v primeru pomanjkanja, naše telo ne zna sam sintetizirati, kar sicer lahko počne pri neesencialnih aminokislinah. To pomeni, da jih moramo nujno zaužiti, bodisi s hrano ali prehranskimi dopolnili. V ta namen mora biti naša vsakodnevna prehrana pestra in uravnotežena. Obstaja pa kar nekaj živil, ki vsebuje esencialne aminokisline: meso, ribe, morski sadeži, jajca, mlečni izdelki in živila rastlinskega izvora (soja, kvinoja in ajda).

Esencialne aminokisline so zavezniki našega telesa

Teh nujno potrebnih aminokislin je osem. V to skupino spadajo L-lizin, L-treonin, L-metionin, L-valin, L-izolevcin, L-levcin, L-fenilalanin in L-triptofan. Vsaka od njih v našem telesu, s svojimi lastnostmi, opravlja točno določeno funkcijo, njihovo pomanjkanje pa za telo predstavlja hudo izgubo.

  • Lizin je gradnik kolagena. Kolagen pa je glavna sestavina kože in ožilja. Pomanjkanje lizina vodi v togost in neelastičnost žil, na katerih začnejo nastajati drobne razpoke, ki jih telo krpa z molekulami holesterola. To pa seveda vodi v visok nivo holesterola v krvi. Lizin pomembno vpliva tudi pri izgradnji mišic in ima protivirusne učinke.
  • Treonin je ključen pri presnovi maščob in ohranjanju zdravega psihičnega stanja. Je gradnik sklenine in elastana, zato je nujno potreben za zdravo kožo in lase.
  • Metionin daje svoj prispevek k normalni absorbciji selena in cinka, hkrati pa iz telesa odstranjuje težke kovine. Znak pomanjkanja metionina so pogosta kožna obolenja in težave pri izgorevanju maščob.
  • Valin ima pomembno vlogo pri duševnem zdravju, nujen pa je tudi za regeneracijo tkiv in povečanje energije.
  • Izolevcin je aminokislina, prisotna v mišičnem tkivu, njena naloga pa je nadzor ravni energije. Pogosteje se s pomanjkanjem soočajo starejši, kar se kaže v obliki tresavice in izgube mišic in posledično moči. Izolevcin uravnava tudi krvni sladkor, proizvodnjo hormonov in pomaga pri celjenju ran.
  • Levcin sodeluje pri proizvodnji rastnega hormona. Je pomembna aminokislina v sintezi beljakovin. Njeno pomanjkanje povzroča težave s kožo, lasmi in prekomerno utrujenostjo. Ker se v telesu zelo hitro razgradi do glukoze, služi tudi kot neposreden vir energije mišicam
  • Fenilanin je aminokislina, katere pomanjkanje je sicer redko. Ob pomanjkanju pa trpi spomin, oseba pa je zelo utrujena, pojavljajo se ekcemi. Fenilalanin se v telesu pretvori v tirozin, nujno potrebno snov za pravilno delovanje možganov.
  • Triptofan je ena izmed bolj ključnih aminokislin v našem telesu. Če želite biti srečni, je vnos triptofana nujno potrebno. Gradi namreč hormon sreče serotonin, ki vpliva na apetit in kakovost spanca. Drugi pomemben hormon, ki ga gradi triptofan je melatonin, odgovoren za kvaliteto spanja in obnovo telesa.

esencialne aminokisline 1

Esencialne aminokisline v prehranskem dopolnilu MAP

Esencialne aminokisline so torej snovi, ki jih moramo vsakodnevno vnašati v telo. Hiter tempo življenja nam pogosto onemogoča kvalitetno prehranjevanje, kar rezultira k pomanjkanju esencialnih aminokislin in vsesplošnem slabem počutju. Za zdrav vsakdan se zato priporoča, da esencialne aminokisline zaužijete v obliki prehranskih dopolnil in brezskrbno nadaljujete svoj dan. Eno takih dopolnil je tudi MAP, ki vsebuje aminokisline, ki so po strukturi identične tistim v naravi. Z MAP optimalno kombinacijo aminokislin svojemu telesu pomagajte pri premagovanju vsakodnevnih naporov.

Nedavne objave