Zobozdravnik, bojim se te! Zakaj že?


Zelo veliko ljudi ima strah pred zobozdravnikom. Od kod to izvira, se ne ve. Res je, da je bolečina, ki jo povzroča boleč zob, neznosna. Ampak to lahko preprečimo. Dober zobozdravnik nam pri tem lahko zelo pomaga.

Prvi pregled

Obisk zobozdravnika se priporoča vsaj enkrat letno. Prvi obisk je zgolj informativne narave. Z zobnim zdravnikom se bolje spoznamo. Pogovorimo se o vseh morebitnih težavah, ki vplivajo na zdravje naših zob. Zdravnik pa nam temeljito pregleda našo ustno votlino. Vsa obzobna tkiva, stanje dlesni in kosti. Prav tako pregleda še zobe in zobne zalivke. Tako skupaj dobimo širšo sliko stanja v naši ustni votlini. Potem pa se pogovorimo o nadaljnjem poteku zdravljenja oziroma ostalih posegih, v kolikor je to sploh potrebno.

zobozdravnik

Ustna votlina je vir našega zdravja

Ustna votlina je v bistvu vhod v naše telo. In v kolikor se že tu zatakne, lahko pride do nepopravljivih težav v celotnem telesu. Zato nas dober zobozdravnik opozori na vse vidne nepravilnosti v ustni votlini in ne samo na stanje zob in obzobnih tkiv. Prva faza prebave hrane in/ali pijače se začne ravno v ustih. In če se že tu izločajo strupene snovi, ne bo hrana pravilno prebavljena. V ustni votlini se namreč nahajajo prvi encimi, ki pomagajo pri razgradnji hrane in vsrkavanju hranilnih snovi. Istočasno pa se bodo strupi iz ust preselili v ostale dele telesa. Zato je zdravje ustne votline še kako pomembno za zdravje celotnega organizma. Že zaradi tega se ne bi smeli bati zobozdravnika. Saj je on v bistvu prvi zdravnik na poti našega zdravja. Zato ga obiščimo še preden lahko nastanejo resnejše težave ali nastopijo, tiste, tako hude bolečine.

Higiena zob

Obisk zobozdravnika se priporoča vsaj enkrat letno. Med tem pa moramo za zdravje svojih ust skrbeti sami. Zobozdravnik nam bo svetoval uporabo pripomočkov pri tem.

Za higieno zob in ustne votline si moramo vzeti vsaj pet minut na dan. Postati mora del naše dnevne rutine.
Prvi pripomoček za higieno zob je zobna ščetka. To izberemo glede na stanje naših obzobnih tkiv. Tako izbiramo med mehkimi, srednje trdimi in trdimi ščetinami na ščetki. Ročaj naj se pravilno prilega našemu prijemu, saj bomo le tako lahko dosegli vse predele naše ustne votline. Cena ščetke ne igra popolnoma nobene vloge pri kakovosti. Najbolj pomembno je, da jo zamenjamo takoj, ko opazimo kakršnokoli nepravilnost na ščetinah. Obvezno pa na vsake dva meseca. Zobno ščetko hranimo na suhem in zračnem prostoru. Če imamo možnost, je kopalniška okenska polica več kot idealna. Sončni žarki, ki prodirajo skozi šipo namreč delujejo tudi razkuževalno.

Uporaba zobne paste je priporočljiva. Vsebuje naj, kar se da, čim več naravnih snovi. Z zobno pasto si umijemo zobe enkrat na dan. Tudi zobozdravnik nam lahko svetuje, katera je primerna za higieno naših zob.
Večkrat dnevno pa jih samo poščetkamo in očistimo medzobne ostanke hrane s pomočjo zobne nitke ali mini ščetkic. Mini ščetkice prodajajo v različnih velikostih. Tako imamo možnost res temeljitega čiščenja medzobnih nesnag.

Zobozdravstveni posegi

Ko pa že pride do zdravstvenih težav v ustni votlini, se začnejo prvi posegi. Najprej je potrebno odpraviti urgentna stanja. To pomeni pozdraviti otekline in bolečine.

Sledi ji higienska faza, kjer ustni higienik odstrani vse zobne obloge, očisti zobni kamen in spuli zobe, ki jih ni več mogoče zdraviti.

Pri tem se lahko pokaže obolenje obzobnih tkiv, tako imenovana paradontoza. Paradontozo je potrebno zdraviti še pred ostalimi posegi.

Nato nastopi menjava zalivk. Te so, bodisi, stare ali poškodovane. Stare amalgamske zalivke se zamenjajo z novimi, belimi zalivkami, ki so tudi veliko lepše na pogled.

Pri zahtevnejših posegih v ustni votlini pa z zobozdravnikom sodelujejo še drugi specialisti za ustno kirurgijo.

Ob izgubi večjega števila zob se naredi zobna protetika. Manjkajoče zobe zamenjajo z novimi vsadki ali različnimi protezami. Tu tesno sodelujeta zobozdravnik in zobni tehnik.

Za bolj zahtevne stranke pa se opravljajo tudi lepotni popravki, ki jih je toliko, kolikor je ljudi. Z posvetom pri zobozdravniku je mogoče vse.

Nedavne objave