zobni vsadki

Zobni vsadki – vse, kar morate vedeti, preden se odločite za vsadke

Približno zadnjih 50 let se zobni vsadki ali implantati uporabljajo za nadomeščanje manjkajočih zob. Če razmišljate o zobnem vsadku, potem obiščite spletno stran https://www.kirurgija-debevc.si/zobni-vsadki/. Danes najnovejša tehnologija omogoča, da je vstavitev zobnih vsadkov preprosta, vse bolj priljubljena in s precej manj zapleti, kot pred nekaj desetletij. Posamezen zobni vsadek se vstavi v čeljustno kost, kjer nadomešča pravo korenino manjkajočega zoba. Danes so zobni vsadki narejeni iz titana, ki se zaraste v čeljustno kost in v večini primerov ne povzroča nikakršnih alergijskih reakcij.

zobni vsadki

Zobni vsadki – kako poteka vstavitev
Zobni vsadki so lahko vstavljeni s strani oralnega kirurga, parodontologa ali s strani izbranega splošnega zobozdravnika. Sam postopek vstavitve vsadka lahko poteka na različne načine, a vedno v več fazah. Ko se odločite za zobni vsadek, najprej pridete v ordinacijo na osnovni pregled in pogovor z zobozdravnikom, kjer pregleda vašo rentgensko sliko, ustno votlino in vas povpraša o drugih morebitnih boleznih. Na podlagi vseh informacij oceni, ali je vaše zdravje in pogoji v ustni votlini primerni za začetek postopka vstavitve zobnega vsadka. V primeru, da je vstavitev implantata mogoča, se postopek začne tako, da prejmete lokalno anestezijo in potem vam zobozdravniki pripravi kostno ležišče v dlesni, kamor bo čez nekaj tednov privil implantat. Najbolj moderne ordinacije že uporabljajo najnovejši sistem vodenja implantologije, kjer se s pomočjo računalniške tehnologije in posebnih šablon vodi vstavitev vsadka. Pri nekaterih pacientih je potrebno med posegom dograditi kostni primanjkljaj, da se zobni vsadki lahko zarastejo s kostjo. Po koncu prvega dela posega se sluznica vedno zašije. Ta poseg traja približno pol ure. Po posegu se pojavi tako oteklina kot tudi bolečina, kar si lahko lajšate s počitkom in po potrebi z analgetiki. Vsekakor pa boste podrobna navodila, kako postopati in predvsem negovati zobe, po posegu, dobili v ordinaciji, kjer vam bodo vstavljali zobne vsadke. Šive vam običajno odstranijo po dveh tednih.

Zobni vsadki – zaključni del vstavitve
Zobni vsadki se po vsaditvi počasi zarastejo v kost, v večini primerov to traja približno 3 mesece, pri nekaterih strankah lahko to traja tudi dlje. Ko je kost zraščena z vsadkom, zobozdravnik prereže sluznico in pripravi vse potrebni za nadaljnji postopek za protetično nadgradnjo, ki se lahko začne po 2-3 dneh, po pripravi. Postopek vstavitve se zaključi, v trenutku, ko vam pritrdijo manjkajoči zob, mostiček ali celotno protezo na abutment, ki povezuje zobno krono in vsadek v kosti.

zobni vsadki

Zobni vsadki so primerni za …
Po podatkih iz različnih svetovnih raziskav je zobni vsadek primeren za mlajše in tudi starejše osebe. To je še posebej razveseljiva novica, saj imajo prav starejši zaradi različnih vzrokov več manjkajočih zob. So pa zobni vsadki boljša alternativa tudi neudobnim snemljivim protezam. Med tem, ko strokovnjaki mlajšim priporočajo, da nekoliko počakajo z vstavitvijo zobnega vsadka, da trenutka, ko jim neka rasti tako obraz kot čeljust.

Zobni vsadki – se odsvetujejo naslednjim pacientom
Žal zobozdravniki nekaterim pacientom res odsvetujejo vstavitev zobnih vsadkov. Predvsem so to bolniki z različnimi sistemskimi boleznimi (AIDS in karcinom), pa tudi vsem z respiratornimi boleznimi in srčno-žilnimi boleznimi. A razveseljivo je, da so zobni vsadki primerni tudi za sladkorne bolnike, bolnike z zmerno osteoporozo in tudi tiste, ki se zdravijo s kortikosteroidi. Na tem mestu je pomembno, da se posvetujete z izbranem zobozdravnikom ali oralnim kirurgom, opozorite ga na vse bolezni in morebitne pomisleke, le tako vam bo lahko najbolje svetoval in pomagal.

Za konec naj povemo še to, da je dandanes vstavitev implantata zahvaljujoč sodobni tehnologiji in anestezije skorajda neboleč, enostaven in hiter. Še pred desetletjem je bilo drugače. Zato, če potrebujete zobni vsadek, se le pogumno pogovorite z izbranim zobozdravnikom. Verjemite, da vam bodo zobni vsadki spremenili življenje.