Kako uporabljati enoročne uteži za roke in utežne ročke?


Uteži za roke so namenjene vsem, ki bi radi izvajali vaje za krepitev ročnih mišic, ramenskih mišic in tudi trebuha ter prsi. Zato so dobre za moške in za ženske. Enoročne uteži za roke in utežne ročke se nekoliko razlikujejo. Uteži boste lahko menjali, ročke pa so fiksne in jih največkrat uporabljajo ženske. Uteži so težke med 1 in 50 kg, ročke pa so lažje za vaje, kjer je treba veliko ponovitev in moč ni tako pomembna o čemer govorimo v nadaljevanju članka.

Uteži za roke

Kako se lahko uporabijo uteži za roke?

Uteži za roke se običajno lahko namestijo na drog tako, da so po en par na vsakem drogu, ali pa je več parov uteži različnih tež na enem drogu. V kolekciji je več uteži, odvisno katero kolekcijo boste izbrali. Nekatere imajo več vmesnih tež, druge pa so nanizane po 1 kg ali več, tako da lahko dosežete kar zavidljivo težo na eni enoročni uteži.

Uporabljate lahko seveda obe roki hkrati ali pa samo eno. Na obe roki lahko namestite enako težo, kar je za obremenitev hrbtenice najbolje. Uteži za roke lahko uporabljate tako, da jih enostavno izmenično ali sočasno dvigujete pred telesom. Dvigujete jih lahko tudi bočno in tako krepite še druge mišice rok in prsi. Ta dva načina uporabljajo moški in ženske. Pri vajah lahko sedite ali pa stojite.

Priporočene vaje za lepe prsi za ženske

Uteži za roke lahko uporabijo tudi ženske, ki bi rade ječale mišice prsi. Posledično to pomeni, da so prsa pokončna in lepa ter okrogla brez, da bi jih podpiral nedrček. To je dejansko skrivnost igralk in manekenk, ki te vaje izvajajo redno in zato ne potrebujejo lepotnih operacij.

Vaja je zelo preprosta. Uporabite uteži za roke, ki niso težje od enega ali dveh kg tako, da se uležete na hrbet na klop. V obeh rokah imejte uteži enake teže. Začnite tako, da uteži z iztegnjenimi rokami dvignete nad sebe. Nato z iztegnjenimi rokami uteži spuščajte proti tlom. Pri tem bodo roke naredile polkrog k tlom.

Ko so roke vzporedno z vašim trupom, jih nekoliko zadržite, za nekaj sekund in jih nato počasi dvigujte navzgor, dokler se roki ne srečata v zraku.

To vajo izvajajte počasi in dlje časa. Najbolje je vsak dan. Pri tem imate lahko noge malo pokrčene v kolenih, ker je tako lažje. Nekatere ženske uporabljajo lažje utežne ročke, ki so ravno tako učinkovite. Pomembno je, da  vaje izvajate konstantno in dlje časa.

Vaje za močne moške prsi

Uteži za roke lahko na enak način uporabljajo tudi moški za močne prsi. Večina imajo radi, da so njihove prsi trde in mišičaste. To boste dosegli prav z enakimi vajami, kot za ženske, le da boste uporabili veliko težje uteži, kot ženske. Moške in ženske mišice so oblikovane že z rojstvom drugače, ker imamo drugačne hormone.

Moške mišice si bolj močne in impulzivne, vendar se hitro utrudijo, Moški lahko naenkrat sproži veliko moč in dobesedno premakne goro. To je naredila narava zato, da lahko moški reši družino, če bi bila družina v nevarnosti.

Razlika med ženskimi in moškimi mišicami

Ženske mišice pa so šibkejše, vendar veliko bolj vztrajne od moških. Zato lahko ženska na primer otroka nosi ure in ure na rokah, ne da bi se utrudila. Moški pa pograbi otroka in ženo ter ju v enem zamahu prenese preko divje reke. Ne bo pa zmogel majhne obremenitve nositi ure in ure.

Glede na te razlike, je dobro, da moški in ženske uporabljajo uteži za roke na drugačne načine in z drugačnimi težami, ker so tudi cilji oblikovanja telesa drugačni.

Ženske so v zelo redkih primerih rade mišičaste. Takrat pač potrebujejo enake treninge in velike obremenitve, kot moški, da dosežejo uspeh. Vendar bo njihov trud moral biti veliko večji, od moških, da se bodo mišice razvile v to smer, ki ni naravno pogojena.

Nedavne objave