Ultrazvok ščitnice – kdaj je potreben obisk


Ščitnica, žleza na vratu v obliki metulja, ima ključno vlogo pri uravnavanju različnih telesnih funkcij. Ta majhen organ se nahaja tik pod adamovim jabolkom in proizvaja hormone, ki vplivajo na presnovo, rast in razvoj. S težavami in motnjami ščitnice se v Sloveniji srečuje od 200 000 do 300 000 ljudi. Nepravilno delovanje ščitnice lahko povzroči vrsto zdravstvenih težav, zato sta natančna diagnoza in spremljanje bistvena. Ultrazvok ščitnice je pomembno diagnostično orodje, ki pomaga določiti obolenja in nepravilnosti ščitnice. V kolikor sumite na težave s ščitnico le naročite termin za ultrazvok ščitnice.

Če vas dlje časa spremljajo simptomi kot so: utrujenost, nenormalno potenje, nepojasnjena sprememba telesne teže, spremembe v teksturi kože, povečano izpadanje las ali imate težave s požiranjem in spanjem, potem je priporočljivo, da opravite ultrazvok ščitnice.

Anatomija in delovanje ščitnice

Ščitnica je sestavljena iz dveh režnjev, povezanih z ozkim trakom tkiva, ki spominja na krila metulja. Njena glavna naloga je proizvodnja ščitničnih hormonov – tiroksina (T4) in trijodtironina (T3). Ta hormona igrata ključno vlogo pri uravnavanju telesne presnove, vplivajo na proizvodnjo energije, uravnavanje telesne temperature in delovanje organov, kot sta srce in možgani.

Glavne naloge ščitnice

Proizvodnja hormonov. Ščitnica sintetizira in sprošča T3 in T4 kot odgovor na signale iz hipofize in hipotalamusa. Ti hormoni so ključni za vzdrževanje občutljivega ravnovesja v presnovnih procesih v telesu.

Regulacija presnove. Ščitnični hormoni nadzorujejo hitrost, s katero celice pretvarjajo hranila v energijo. Vplivajo na metabolizem, na težo, raven energije in telesno temperaturo.

Razvoj in rast. Ščitnični hormoni so bistveni za normalno rast in razvoj, zlasti v otroštvu. Imajo ključno vlogo pri razvoju možganov, rasti kosti in razvoju različnih organov.

Kaj nam razkrije ultrazvok ščitnice

Ultrazvok ščitnice je neinvazivna tehnika slikanja, ki uporablja visokofrekvenčne zvočne valove za izdelavo podrobnih slik ščitnice. Ultrazvok ščitnice ima več pomembnih nalog.

– Oceni strukturo in velikost. Ultrazvok ščitnice omogoča zdravstvenim delavcem, da ocenijo velikost in strukturo ščitnice. Spremembe velikosti, kot je povečanje (golša) ali zmanjšanje, lahko kažejo na osnovne zdravstvene težave.

Odkrivanje vozličev in tumorjev. Vozliči na ščitnici so pogosti in čeprav je večina benignih, so nekateri lahko rakavi. Če imate težave s poziranjem ali dihanjem bi lahko bili razlog ščitnični vozli. Ultrazvok ščitnice pomaga določiti naravo vozličev in vas na podlagi rezultatov tako lahko usmerijo v nadaljnje diagnostične postopke.

Ocena delovanja ščitnice. Čeprav ultrazvok ščitnice ne meri neposredno ravni hormonov, zagotavlja pomembne informacije o njenem zdravju. Če ultrazvok ščitnice zazna nepravilnosti, se potem lahko izvedejo nadaljnje preiskave za oceno njenega delovanja.

Kdaj je potreben ultrazvok ščitnice

Če vas dlje časa spremljajo simptomi kot so: utrujenost, nenormalno potenje, nepojasnjena sprememba telesne teže, spremembe v teksturi kože, povečano izpadanje las ali imate težave s požiranjem in spanjem, potem je priporočljivo, da opravite ultrazvok ščitnice, saj vam bo razkril ali gre morda za motnjo v delovanju ščitnice.

Posamezniki, ki imajo bolezni ščitnice kot sta hipotiroidizem ali hipertiroidizem, morajo redno opravljati ultrazvok ščitnice, da lahko spremljajo spremembe v velikosti in strukturi žleze.

Kako poteka preiskava?

Ultrazvok ščitnice je preprosta preiskava, na katero se ni potrebno posebej pripraviti. Izvaja se ambulantno, in med izvajanjem preiskave ležite na hrbtu z ravnim vzglavjem in iztegnjenim vratom. Pomembno je le, da ste primerno oblečeni, da se lahko oblačila umakne s preiskovanega področja vratu.

Zdravnik bo na vašo kožo nanesel gel za ultrazvok, ki preprečuje ujetje zračnih mehurčkov med sondo in kožo, saj tako ohranja visoko kakovost slik. Ker zrak slabo prevaja ultrazvočne valove, je gel bistven za izboljšanje slike. Gel je narejen na vodni osnovi in povsem varen za kožo, ki ga po pregledu enostavno odstranijo. Nato bo zdravnik sondo postavil na kožo z gelom in jo premikal, da bo zajel želeno sliko.

Skratka, ultrazvok ščitnice je pomembno orodje pri spremljanju zdravja ščitnice. Redni pregledi ščitnice, po potrebi tudi ultrazvočni pregledi, prispevajo k zgodnjemu odkrivanju in obvladovanju bolezni ščitnice, ter zagotavljajo optimalno zdravje in dobro počutje.

Nedavne objave