transportni trakovi

Transportni trakovi se uporabljajo pri različnih dejavnostih

V različnih industrijah se za izdelavo dotičnih izdelkov uporabljajo različne naprave in stroji. Uporaba teh naprav je nujna, da postopki izdelave tečejo hitro in zanesljivo. Sem spada tudi uporaba transportnih trakov. Kvalitetni transportni trakovi lahko odločijo stanje izdelka in zagotovijo, da bo produkt prišel iz enega mesta na drugo. Obstaja veliko vrst transportnih trakov. Eden takih, ki jih vsak pozna so zagotovo tekoči trakovi v trgovinah. Vsi se zavedamo, da bi bilo brez njih plačevanje na blagajni počasnejše in težje. In prav to je v večini primerov glavna naloga transportnih trakov – da se olajša in pospeši določeno opravilo.

transportni trakovi

Kaj sploh je transportni trak?

Transportni trak je naprava, ki določeno surovino ali izdelek pripelje iz enega konca na drug. Obstaja veliko različnih vrst transportnih trakov, ki so glede na sestavo primerni za uporabo v različnih industrijah.

Na splošno je transportni trak sestavljen iz ogrodja, kamor je vpet vozni trak iz določenega materiala. Material voznega traku se razlikuje glede na uporabo. Lahko gre za gumijasti, plastični, kovinski, usnjen ali trak iz tkanine. Vozni trak se vrst s pomočjo vgrajene mehanizacije in škripcev premika v eno smer. Pri izbiri transportnega traku je treba pozornost nameniti dimenzijam, trdnosti in debelini voznega traku. Napačna izbira materiala lahko namreč vodi v okvaro transportnega traku in posledično zamude pri delu.

Prednosti uporabe transportnega traku

Transportni trakovi imajo kar nekaj prednosti, ki pričajo o tem, da so nepogrešljiv opreme v vsaki industriji. Njihova uporaba močno zmanjša čas, ki ga potrebujete da premaknete predmet iz ene točke na drugo. Ne le čas, tudi delavcem se z njegovo uporabo močno zmanjša napor pri delu. Manjši napor pa vodi k manjši možnosti poškodb pri delu, do katerih bi morda prišlo, zaradi nošenja težkih predmetov. S transportnimi trakovi se tako lahko hitro prestavi tudi večje količine izdelkov in prihranek na času je res ena izmed večjih prednosti uporabe transportnih trakov.

Ne le za delavce, transportni trakovi omogočijo, da se izdelek ne poškoduje na poti iz enega konca na drugega. Delavci so nujni na začetku in koncu transportnega traku, da bo izdelek prišel do cilja, pa poskrbi lastni mehanizem. Glede na uporabo transportnega traku, lahko delavci delajo ob njem, saj imajo možnost nastavitve take hitrosti, ki je potreba za natančno opravljanje dela.

Transportni trakovi so lahko dolgi samo nekaj metrov, pa vse do več deset metrov. Možnost je tudi kombiniranja transportnih trakov, ki potem izdelke premikajo horizontalno ali pa celo vertikalno. Možnosti je res veliko, od vas pa je odvisno kaj potrebujete za svoj obrat.

Kje se pogosto uporabljajo transportni trakovi?

Uporaba transportnega traku je skoraj nujna pri določenih industrijah. Ko ljudje pomislijo na transportni trak, jim morda na pamet najprej pridejo industrijski obrati. V resnici pa se transportni trakovi uporabljajo v industrijah, kjer na prvo žogo ne ugotovite, da delo opravlja transportni trak.

Dejstvo je, so transportni trakovi prisotni v tovarnah vseh industrij. Sem spada živilska industrija, pa  farmacevtska in kozmetična industrija, transportni trakovi pa ne manjkajo pri vseh ostalih industrijah, kjer je potrebno shranjevanje v skladiščih in kjer se izdeluje veliko izdelkov naenkrat. Bolj trdnejši transportni trak je dobrodošel pri industrijah, kjer se rokuje s težkimi materiali. Najbolj pogoste industrije na tem področju so kamnoseštvo, gozdarstvo, reciklaža in avtomobilska industrija.

Dodatno lahko najdemo transportni trak tudi na letališčih in se jih uporablja za pregled in vračilo prtljage. S pomočjo transportnega traku je prevoz prtljage iz enega na drug konec letališča veliko bolj enostaven. Poleg tega se lahko na tak način vso prtljago enostavno pregleda skozi detektorje kovin.

Transportne trakove pa boste mogoče opazili tudi pri najljubši restavraciji. Nekatere restavracije namreč delujejo na principu samopostrežbe in transportni trak je moderni način, da se hrana pripelje do stranke, ki jo potem po želji vzame iz tekočega traku.