Toplotne črpalke na ključ s pridobitvijo subvencije


 

Podjetje Ekofrank vam ponuja celovito vgradnjo toplotne črpalke na ključ, skupaj s pridobitvijo subvencije in vso potrebno dokumentacijo. Več si preberite na naslovu www.ekofrank.si/toplotne-crpalke/. Njihove dolgoletne izkušnje jim omogočajo, da vas korak za korakom pripeljejo od ideje do izvedbe. Z veseljem bodo odgovorili na vsa vaša vprašanja, ki se pojavijo ob razmišljanju o toplotni črpalki. Povedali vam bodo, na kaj morate biti pozorni pri izbiri in vgradnji ter vam razložili, zakaj se vgradnja toplotne črpalke izplača.

Prednosti ogrevanja s toplotno črpalko

Toplotna črpalka je vse bolj priljubljena izbira pri ogrevanju domov, in to iz dobrega razloga. Z njeno uporabo lahko zmanjšate stroške ogrevanja za 50 do 80%, kar je precej več kot pri konvencionalnih virih ogrevanja. Če se sprašujete, ali je toplotna črpalka vredna naložbe, je odgovor pritrdilen. Če jo uporabljate namesto konvencionalnega ogrevanja, se vam bo investicija povrnila v približno 6 do 7 letih. Ogrevanje s toplotno črpalko je tudi izjemno enostavno in brez potrebnega dela z dovajanjem goriva ter z odstranjevanjem odpadkov izgorevanja. Poleg tega je njena vgradnja strateška usmeritev države in zato država za nakup daje subvencije. Če gradite nov dom, lahko dobite subvencijo v višini do 20%, če zamenjate obstoječ ogrevalni sistem, do 40%, na območjih z zelo slabo kvaliteto zraka pa do 50%.Poleg finančnih koristi je pomembno tudi to, da pri ogrevanju s toplotno črpalko zmanjšujemo emisije CO2 do 60%. Tako bomo vi in vaši otroci živeli v bolj čistem okolju, kar je zagotovo vredno pozornosti.

Kako izbrati ustrezno toplotno črpalko za vaš dom?

Toplotne črpalke so vsekakor primerna izbira za ogrevanje doma. Vendar, preden se odločite za nakup, je pomembno, da razumete, kako izbrati ustrezno toplotno črpalko. Preverite, ali bi bilo za vaše potrebe bolj primerno vgraditi toplotno črpalko voda/voda ali zemlja/voda, ki imata večjo učinkovitost. Izračunajte tudi, kakšno moč potrebujete za vaš dom. Če ste izbrali toplotno črpalko zrak/voda, preverite, kako glasna je zunanja enota in izberite primerno obliko zunanje enote. Preverite tudi, ali izbrana toplotna črpalka dimenzijsko ustreza želenemu mestu postavitve. Na koncu izberite ponudnika, ki vam lahko naredi celovito izvedbo in vam pripravi vso dokumentacijo za pridobitev subvencije pri Ekoskladu.

Toplotne črpalke

Za vse vrste toplotnih črpalk so na voljo subvencije, ki znašajo od 20 do 50% celotne investicije. Višina subvencije je odvisna od vrste črpalke ter od tega, ali se investicija nanaša na zamenjavo obstoječega fosilnega kotla ali ne. Subvencije se gibljejo od 1000 € do 5000 €, odvisno od vrste črpalke in od tega, ali gre za zamenjavo stare ogrevalne naprave v občini, ki ima sprejet odlog o načrtu za kakovost zraka. Podrobnejše informacije o subvencijah in o pogojih za pridobitev le-teh najdete na spletni strani Ekosklada.

Kako izbrati ustrezno moč in kolikšni so stroški investicije?

Strošek investicije pri nakupu toplotne črpalke je odvisen od več dejavnikov, kot so njena moč, toplotni vir, ki ga izkoriščamo (zrak, zemlja, voda), proizvajalec ter izvedba, pri čemer se pri zrak/voda tipu razlikuje med split, kompaktno zunanjo toplotno črpalko, notranjo toplotno črpalko in posebnimi izvedbami toplotnih črpalk. Poleg same toplotne črpalke je treba upoštevati tudi seštevek vseh potrebnih instalacijskih del in materiala. Za običajne izvedbe je cena celotne investicije običajno med 6000 in 12.000 €.

Pri izbiri črpalke zrak/voda je pomembno, da izberemo močnejšo toplotno črpalko, ki bo sposobna samostojno pokriti vse potrebe po ogrevanju do nižjih zunanjih temperatur, najmanj do -7°C. Na ta način bomo lahko pokrili skoraj 100% letnih potreb po ogrevanju s toplotno črpalko. Poleg tega bo močnejša toplotna črpalka delovala bolj učinkovito, tišje in z manjšim stroškom ogrevanja, saj tudi pri nižjih temperaturah ne bomo potrebovali (ali le malo) pomoči dodatnega vira ogrevanja, kot je električni grelec. To pa pomeni tudi manjše obremenjevanje električnega omrežja in manjše tveganje za izpad glavnih varovalk, tudi ob sočasnem vklopu drugih hišnih naprav.

Izbira optimalne črpalke

Pri izbiri optimalne toplotne črpalke morate upoštevati več faktorjev. Med njimi je učinkovitost toplotne črpalke, hrup, izgled zunanje enote, kvaliteta blagovne znamke ter zagotovljen servis in dobavljivost rezervnih delov za celotno življenjsko dobo naprave. Izbrati morate torej kvalitetno toplotno črpalko, ki bo dovolj učinkovita za vaše potrebe in pri tem ne bo preglasna, ter jo boste lahko vgradili na primerno mesto ob hiši, brez motečega izgleda. Poleg tega pa je pomembno tudi, da proizvajalec zagotavlja kvaliteten servis in dobavljivost rezervnih delov, saj gre za investicijo, ki naj bi trajala celotno življenjsko dobo hiše.

V praksi se lahko realni podatki o učinkovitosti toplotne črpalke na določeni lokaciji in v konkretnem ogrevalnem sistemu razlikujejo od standardnih meritev, kar otežuje natančno primerjavo med toplotnimi črpalkami. Zato je najboljša izbira izbrati toplotno črpalko priznanih proizvajalcev z dolgoletno tradicijo, saj se ti neprestano trudijo izboljšati učinkovitost toplotnih črpalk.

 

Nedavne objave