svetila

Svetila za dom in profesionalna razsvetljava

Pravilna osvetlitev dopolnjuje videz vašega doma. Pravzaprav vaša notranjost ne bo deležna pozornosti, ki si jo zasluži, če ni ustrezne razsvetljave. Ne glede na to, ali je vaš dom kompakten ali prostoren, lahko ustrezne stropne luči pomagajo bolje osvetliti vaše prostore, ne da bi pri tem ogrozili talno površino.

Katere so različne vrste razsvetljave? Kakšna je funkcija svetil v prostoru? Kako ustvariti posebno osvetlitev? Kaj je še na voljo poleg osvetlitve okolice? Kakšno težo imajo Forma svetila z vidika dizajna?

svetila

Ko je na voljo toliko različnih vrst razsvetljave, vas lahko izbira pri zasnovi razsvetljave za dom ali pisarno nekoliko zmede. Ločimo različne vrste osvetlitve, ki imajo posebna pravila, kako jih učinkovito uporabiti in pomembno je, da vemo, katera svetila sploh uporabiti za želeno osvetlitev.

Kaj je ambientna osvetlitev?

Ambientna svetila so ena najpogostejših vrst razsvetljave. Ambientna svetloba ima mehak sijaj, ki vaš prostor pokrije ravno toliko, da lahko delate, ne da bi povzročil močno bleščanje. V fotografiji in kinematografiji se ambientalna svetloba šteje za “naravno svetlobo” v sobi. V dekorju je ambientna svetloba zelo podobna, le da tako svetlobo ustvarite tako, da je osvetlitev prostora čim bolj naravna in izravnana. Čeprav je okoliška svetloba namenjena varni poti od točke A do B, ni idealna za tesno sodelovanje s stvarmi ali za poudarjanje stvari v vašem prostoru.

Kako osvetliti sobo s splošno ambientno razsvetljavo?

Ob pravilni uporabi okoljska svetloba ustvari fantastično okolje za sprostitev od preveč stresnega dne ali za topel pogovor s starim prijateljem. Ambientna osvetlitev se pogosto imenuje osvetlitev razpoloženja, ker ta svetloba zajame mehke obline vašega obraza in omogoči, da se zenice rahlo razširijo (fizični znak naklonjenosti). Nekateri joga navdušenci so celo začeli uporabljati mehkejšo osvetlitev okolice na svojih delavnicah, da bi lažje sproščali stres iz telesa.

Za ustvarjanje ambientalne svetlobe priporočamo uporabo lestencev, obeskov, luči v stenskih vdolbinah in druga svetila, ki omogočajo razpršeno svetlobo.

Kakšna so svetila za lažje opravljanje različnih nalog?

To so svetila, ki nudijo manjšo in še vedno šibko, a bolj koncentrirano svetlobo. Primerna so, kadar med delom želite boljšo osvetlitev za natančno izvajanje opravil. Nekateri taka svetila označujejo kar kot pisarniško razsvetljavo. Taka razsvetljava naj bi vam pomagala videti, ko izvajate projekte, pri katerih potrebujete bolj fino svetlobo. Med taka opravila štejemo branje, kuhanje, pisanje, šivanje in številne druge stvari. Taka osvetlitev deluje dobro le, če se uporablja kot kontrastna luč. Če imate na primer slabo osvetljeno sobo z vklopljeno lučko z nihajno roko nad mizo, bo svetloba nad površino mize učinkovitejša z manj bleščanja ali senc, kot če bi bila celotna soba osvetljena z močnejšo svetlobo.

Kako uporabiti razsvetljavo za opravila?

Taka razsvetljava pomaga naravno spodbuditi vaše možgane, saj vam kontrastna svetloba omogoča, da ste bolj pozorni in skoncentrirani. Tako boste med delom videli več podrobnosti in ustvarili bolj kakovostne rezultate, zato se tudi številna podjetja v svojih pisarnah odločijo za tako razsvetljavo.

Kaj je akcentna razsvetljava?

To je zelo koncentrirana svetloba z namenom pritegniti oko do žariščne točke. Akcentna osvetlitev je način, ki vašemu domu doda slog in dramo. To vam bo pomagalo osvetliti koščke, ki jih želite prikazati, medtem ko boste senčili dolgočasna območja. Ljudje taka svetila uporabljajo za izpostavitev delov sten, umetniška dela, vitrine za knjige, pohištvo, zbirke in splošno arhitekturo svojih domov. Z zunanjo akcentno osvetlitvijo lahko poudarite dele arhitekture vašega doma ali dvorišča. To je zelo priljubljeno sploh med prazniki, zlasti na noč čarovnic in božič.

Kako uporabljati akcentno osvetlitev?

Taka osvetlitev je ena izmed vrst osvetlitve, ki ustvarja zelo prefinjeno vzdušje. Prikazuje občutke pomena in pomembnosti slik, ki jih prikazuje. Ta vrsta razsvetljave se veliko uporablja za muzeje, zgodovinske zgradbe in umetniške razstave.

Stropna osvetlitev

Stropna svetila se ne uporabljajo več samo za osnove. Je tako vsestranska in diskretna, da deluje skoraj povsod in je tako standardna razsvetljava za hodnike, spalnice, kuhinje in zunanje prostore, kot so terase in verande. Medtem, ko bi bele cevne luči in pomožna razsvetljava kopali hišo v svetlobi, si vaš dom zasluži bolj edinstven pridih. Na primer, lahko uporabite vgradne stropne luči za spalnico, da dodate počitek. Po drugi strani pa, če iščete nekaj nizko obešenega, da bi nastavili razpoloženje za intimne pogovore, bi lahko čudovita viseča luč ustvarila čudeže.

Ne glede na to, kakšno razsvetljavo izberete, je zagotovo eden najpomembnejših vidikov vsakega bivalnega in zunanjega prostora; ima sposobnost spreminjanja razpoloženja in ustvarjanja dizajnerske teže. Šele ko se ti elementi združijo, ima prostor koristi od harmonije in lahkotne tekočnosti oblikovanja.