savna

Savna in njeni blagodejni vplivi

Uporaba savn je že dolgo časa pomembna sprostitvena točka različnih uporabnikov, ki se odločajo za wellness storitve. Prav slednje v zadnjem času doživljajo svoj razcvet, ki ga je sicer v zadnjem času nekoliko omejila epidemija koronavirusa. Ob tem pa je bolj prepoznavna postala savna, ki jo lahko enostavno namestimo v objemu domačega doma. Kar je pri tem najboljše je, da lahko tako savno brez omejitev uporabljamo kadarkoli, ne glede na državne ukrepe proti zajezitvi prej omenjenega virusa.

Kam sega zgodovina savn?

Na tem mestu ste zagotovo najprej pomislili na Finsko – deželo savn, kot to državo pogosto imenujemo. Beseda savna v osnovnem pomenu pomeni »kopel« oziroma »hiša za kopel«. Na Finskem je uporaba savne prisotna že več kot 2000 let, prvi zapiski o njenem obstoju pa segajo v leto 1112.

 

savna
Savnanje zagotavlja sprostitev in številne koristne vplive na zdravje.

 

Prednosti, ki jih zagotavlja redna uporaba savne

Savna je na Finskem in v svetu povezano s številnimi koristnimi učinki na naše fizično, predvsem pa psihično zdravje. Tako savna poskrbi za sproščanje napetih mišic in je primerna tudi za napete mišice po športni aktivnosti. Sproščene mišice in sproščeno telo so osnovna za sprostitev vaših misli, kar ugodno vpliva na vaše celotno počutje. Savna torej poveča občutke lagodja in zadovoljnosti.

Pogosto uporabniki savnanje povezujejo z odpravo napetosti, nivoja stresa ter povečanjem energije. Če vas pesti nespečnost, boste po uporabi savne zagotovo spali bolj mirno in sproščeno – kot da težave ne bi obstajale.

 

savna pripomočki
Za savnanje so potrebni različni pripomočki.

 

Uporaba savn blagodejno vpliva na stanje srca ter spodbuja srčno-žilni sistem. Redna uporaba savne naj bi po finskih raziskavah ohranjala zdravje krvnih žil, prav tako pa naj bi pospešeno delovanje srca (zaradi segrevanja in ohlajanja) spodbudilo potrebe po kisiku, kar naj bi povečalo porabo kalorij. Segrevanje spodbudi tudi prehajanje krvnih žil proti površini kože, zaradi česar se izboljša kroženje krvi v okončinah, ki so pri posameznikih pogosto hladne in že na videz slabše prekrvavljene. Če ste se prepoznali v tem opisu, priporočamo obisk savne – prepričani smo, da boste hvaležni sami sebi, hkrati pa bodo hvaležni tudi ljudje okoli vas, ki jih vaše hladne roke (ali pa noge) spravljajo v stres.

Savnanje se priporoča pri spodbujanju zdravljenja poškodb, saj savnanje med drugim spodbuja celjenje, hkrati pa spodbudi izločanje endorfinov in norepinefrinov, ki delujejo kot naravna protibolečinska sredstva.

Redna uporaba savne naj bi blagodejno vplivala na preprečevanje prehlada in drugih obolenj dihal, saj visoka temperatura v savnah spodbudi podoben odziv kot ga oblikuje samo telo – vročino. Slednja pa je osnova za proizvodnjo imunskih celic in protiteles za boj proti virusom in ostalim mikroorganizmom.

Savnanje pomaga pri ohranjanju čiste in zdrave kože. Povečan krvni pretok spodbuja celično rast in razvoj, saj proti površinskim tkivom prinaša hranilne snovi. Dodatno vročina sprosti napetosti, odprejo se kožne pore, hkrati pa se poveča proizvodnja kolagena, ki koži zagotavlja elastičnost. Preko odprtih kožnih por se lahko izločajo različne toksične spojine. Ker se preko kože izloči velik delež toksičnih spojin, uporabo savne priporočajo tudi dializnim bolnikom, ki na tak način vsaj delno razbremenijo izločala oziroma ledvice, ki na ta način lažje opravljajo svoje naloge.

Če se soočate s pogostimi alergijami ali težavami s sinusi, so savne prava izbira za vas. Vlaga namreč sprošča občutke nelagodja v grlu in zgornjih delih dihal, prav tako pa pomaga pri vnetjih membran sluznic zgornjih dihalnih poti.

Koristi uporabe savne doma

Vse, kar smo omenili zgoraj velja tudi za domače savne, ki si jih lahko enostavno in relativno poceni, namestite tudi v domačem objemu. Zavedajte se, da je namestitev savne finančni vložek, ki se povrne v vašem zdravju in zdravju vaših najbližjih, hkrati pa dvigne vrednost vaše nepremičnine. Savne pač v nabor ponujenih pridobitev za potencialnega kupca ne more vključiti vsak.

Prepričani smo, da boste domačo savno, te so na voljo v izvedbah za različno število oseb (od savne za 1 osebo, pa tudi za 4 in več oseb), vzljubili in pogosto uporabljali. Življenja brez nje pa si na koncu ne boste niti predstavljali.