Rižev narastek na en, dva, tri


V hladnejših dnevih leta imamo malo več časa pa pripravo hrane. Eni to s pridom izkoristimo, drugi te želje nimajo. Rižev narastek lahko pripravimo na en, dva, tri. Lahko pa se z njim tudi poigramo in ustvarjamo sladke mojstrovine.

Sestavine za pripravo riževega narastka

Riž. Itak. Ampak ni vseeno, kakšen. Najboljši je okroglozrnat. Drugače pa tudi druge izvedbe, ki se dobro kuhajo. In včasih rade razkuhajo. Ker za narastek iz riža potrebujemo riž, ki se rad drži skupaj. Popolnoma neprimeren pa je paraboiled. Iz tega nam narastek gotovo ne bo uspel.

Rižev narastek

Mleko. Kakršnokoli. Tudi rastlinsko. Samo potem se količine malo prilagajajo.

Sol razblaži okus in naredi narastek bolj lahek.

Sladkor lahko nadomestimo tudi z drugimi sladili ali medom. Lahko pa ga preprosto izpustimo in v rižev narastek umešamo kakšno suho ali sveže sadje, ki je že samo po sebi sladko.

Jajca Njihova velikost za rižev narastek v osnovi niti ni važna. Bolj ali manj igrajo vlogo veziva.

Priprava riževega narastka

Najbolj enostavna priprava.

200g riža skuhamo v 2 dl vode, ki smo jo rahlo osolili. Ko se riž napne, ga zalijemo z litrom kravjega mleka. Dodamo 4 žlice sladkorja in kuhamo, da se mlečni riž popolnoma zgosti. Odstavimo in ohladimo.

Pečico zagrejemo na 180ºC. Pekač volumna približno tri litre namažemo po dnu z maščobo in potresemo z ostro moko ali drobtinami.

V ohlajen mlečni riž dodamo dve jajci in dobro premešamo. Maso zlijemo na pekač in damo v pečico. Pečemo približno 40 minut. Po preteku časa vzamemo zobotrebec ali podobno iglo in zapičimo v sredino narastka. Če izvlečemo suho iglo, je narastek pečen.

Postrežemo lahko takoj, ker je tudi vroč dober.

Z rastlinskim mlekom

Liter rastlinskega mleka zavremo in vanj zakuhamo 200g riža. Rastlinsko mleko je ponavadi že samo po sebi sladko in dodajanje sladkorja skoraj ni potrebno. Zaradi okusa pa tudi soljenje ni priporočljivo. Rižev narastek bo imel edinstven okus. Ohlajenemu kuhanemu rižu dodamo dve jajci in sestavine dobro premešamo.

Pečico prav tako segrejemo na 180ºC. Pripravimo pekač, v katerem bomo pekli narastek. Po dnu ga namažemo z maščobo in posujemo z drobtinami.

Pekač, v katerega smo zlili maso, potisnemo v pečico in pečemo 40 minut. Ko postane narastek po vrhu lepo, zlato rjavo zapečen, ga prebodemo z zobotrebcem. Če je zobotrebec suh, ko ga izvlečemo, je narastek pečen.

Narastek lahko postrežemo takoj.

Mini riževi narastki za zabavno popoldne

Na litru mleka skuhamo 100g riža. Mleko sladkamo s 4 žlicami sladkorja. Dodamo ščepec soli. Ko se riž zgosti odstavimo in pustimo, da se ohladi.

Pekač za mufine dobro namažemo, najbolje z maslom, in potresemo z drobtinami. Lahko si naredimo sladke drobtine iz piškotov, ki smo jih samo dobro zmleli ali strli. Tako bomo mini rižev narastek lažje dobili iz modelčkov.

Na mleku kuhanemu rižu dodamo 4 rumenjake in ga zmešamo. Iz 4 beljakov stepemo sneg. Sneg postopoma dodamo rižu z rumenjaki. Maso razdelimo na štiri dele. Vsaki masi dodamo dodatke po želji. Za primer. V eno rozine, drugo cimet, tretjo sesekljane oreščke, četrta naj ostane brez. Mase potem razdelimo po luknjicah pekača. Maso damo v luknjice malo pod robom, ker bo še narasla. Mini riževe kolačke potisnemo v pečico in jih pečemo 20 minut. Ko so lepo, svetlorjavo obarvani, jih preverimo, če so pečeni. V enega njih zabodemo zobotrebec. Če izvlečemo suh zobotrebec, so kolački pečeni. Nekaj minut jih še pustimo v modelu. Potem jih stresemo ven in postrežemo. Prelijemo jih lahko z raznimi sadnimi prelivi ali potresemo z različnimi posipi.

Ena od izvedb za mini rižev narastek so tudi banane s čokolado. Na mleku kuhanemu in ohlajenemu rižu dodamo 4 zmečkane banane. Zmešamo in dodamo še 2 rumenjaka. Iz dveh beljakov stepemo sneg in ga narahlo umešamo v maso. Maso razdelimo v namazane in posute modelčke za mafine. V vsak kolaček potisnemo še košček čokolade.

Pečemo 20 minut na 180ºC. Pečene vzamemo iz pečice in ohladimo le toliko, da padejo iz modelčkov. Prelijemo jih s čokolado in posujemo s posipom karamele in vanilije.

Potem pa si skuhamo samo še priljubljen topel napitek in zabavno popoldne se lahko prične.

Nedavne objave