prsna črpalka

Prsna črpalka – na kaj morate biti pozorni pri izbiri

S prsno črpalko se nekatere mamice srečajo takoj po porodu, mogoče zaradi navala mleka, pomanjkanja mleka ali pa zaradi nezmožnosti dojenja zaradi različnih zdravstvenih težav. Prsna črpalka za mleko deluje na zelo preprost način, saj s sesanjem iztiska mleko iz dojke, s katerim lahko mati kasneje nahrani prezgodaj rojenega ali bolnega otroka. Lahko pa ga tudi shrani v zamrzovalnik za kasnejšo uporabo. Če se odločate za nakup ali izposojo prsne črpalke, potem berite naprej, saj so v nadaljevanju predstavljene podrobnosti o prsnih črpalkah, ki jih morate poznati pred prvo uporabo.

prsna črpalka

Prsna črpalka – katero izbrati?
Trenutno je na trgu mnogo različnih modelov prsnih črpalk, ki se med bolj ali manj razlikujejo, zato dobro premislite, kakšno prsno črpalko boste izbrali. Svetujemo vam, da se pred samo odločitvijo posvetujte s prodajalcem in drugimi uporabnicami prsnih črpalk.
• Prsna črpalka na motorni pogon je tiste vrste črpalka, ki premore manj ciklov na minuto. Uporabnica mora vsakič znova, s pritiskom na gumb sama sprostiti vsesavanje. So pa tovrstne črpalke lahke in delujejo na baterije ali prek električnega vmesnika. Nekatere uporabnice si kupijo dva enaka modela, da lahko črpajo mleko iz obeh dojk hkrati.

• Ročna prsna črpalka je dostopna vsakomur, saj jo lahko kupite tako v lekarnah kot trgovinah. Takšna črpalka ima dva cilindra. Cilindra sta postavljena eden v drugega, med njima pa je s pomočjo tesnila iz gume ustvari čep. Pri takšni črpalki mleko črpate tako, da zunanji cilinder potegnete navzven, nato pa ponovno noter. Prsna črpalka je na voljo tudi z ročajem, ki ga pritiskate oziroma spuščate in na ta način črpate mleko.

• Prsna črpalka z električno opno, ki samodejno poustvarja sesalni cikel in uporabnica takšne črpalke lahko črpa mleko na obeh dojkah hkrati. Najnovejši modeli aktivnim uporabnicam omogočajo tudi premikanje med samim črpanjem mleka, saj sta črpalni enoti majhni, da se lahko ustavita v nedrček, zbirne vrečke za mleko pa lahko diskretno namesti pod malce bolj ohlapno srajco ali pulover.

• Avtomatska prsna črpalka z električnim ventilom, za katero je značilno, da samodejno poustvarja sesalni cikel in lahko črpa mleko na obeh dojkah hkrati. Uporabnice poročajo, da učinkovito posnema dojenčkovo sesanje.

Prsna črpalka – nakup ali izposoja?
Če ste ženska, ki bo prvič postala mamica in ne veste, ali boste prsno črpalko sploh potrebovali oz. kako dolgo jo boste uporabljali, se lahko odločite za izposojo črpalke, namesto nakupa. Po končani uporabi jo enostavno vrnete in na ta način prihranite nekaj denarja.

prsna črpalka

Prsna črpalka in skrb zanjo
Za vzdrževanje črpalke se enostavno držite navodil proizvajalca. Po vsaki uporabi jo še posebej skrbno očistite na predelih, ki pridejo v stik z mlekom. Če vam prsna črpalka deluje slabo ali imate, kakršne težave, se obrnite na pomoč proizvajalca ali trgovca.

Prsna črpalka – naučite se jo pravilno uporabljati
Še pred prvo uporabo, temeljito preberite navodila proizvajalca za uporabo. Črpanje mleka je veščina, ki se je boste naučili z večkratno uporabo, zato ne obupajte, če vam v prvo ne bo šlo najbolje. Pred vsakim izčrpavanjem mleka prsi nežno zmasirajte. Masažo začnite ob robu prsi in se premikate proti bradavici. Redna masaža izboljšala prehodnost vodov in povečala se bo količina načrpanega mleka. Lahko se vam zgodi, da boste enkrat načrpali več, drugič manj mleka. Sčasoma bo črpanje postala rutina in ritem, ki vam bo najbolj ustrezal za črpanje mleka.

Kje shranjevati načrpano mleko?
Načrpano mleko je najbolje hraniti v posodah od 50 do 100 ml, tako ga boste hitreje odtalili, če ga hranite v zamrzovalniku. Ne pozabite, da ima večina dojenih otrok raje pogostejše in manjše obroke. Če shranjujete mleko v manjših količinah, ga boste tudi manj zavrgli, v primeru, da dojenček ne bo popil vsega. Za konec naj povemo samo še to, da strokovnjaki ocenjujejo, da dojenčki v enem dnevu potrebujejo približno 160 ml materinega mleka na kilogram telesne teže.