Propolis ima neverjetne koristi za zdravje


Lepljiva snov, ki jo čebele izdelujejo iz drevesnega soka in drugih rastlinskih materialov, se imenuje propolis. Včasih jo imenujemo “čebelje lepilo”, ker se uporablja za krpanje lukenj v čebeljih panjih. Propolis pa ni dober le za čebele – ima tudi nekaj neverjetnih koristi za zdravje ljudi! Poglejmo si to fascinantno snov podrobneje.

Koristi za zdravje

Propolis vsebuje vitamine, minerale in antioksidante, ki lahko na različne načine okrepijo vaše zdravje. Tukaj je le nekaj razlogov, zakaj bi ga morali uporabljati.

Krepi imunski sistem

Eden od glavnih razlogov za njegovo uporabo so njegove lastnosti, ki krepijo imunski sistem. Vsebuje flavonoide, ki so spojine, ki dokazano zmanjšujejo vnetja in se borijo proti okužbam. Če nenehno zbolevate ali imate kronična vnetja, je lahko koristno naravno zdravilo.

V propolisu so aktivne sestavine flavonoidi, ki so vrsta antioksidantov. Antioksidanti delujejo tako, da iz telesa odstranjujejo škodljive toksine, imenovane prosti radikali. Prosti radikali lahko poškodujejo celice in povzročijo vnetja. Flavonoidi v propolisu naj bi pomagali zmanjšati vnetja in okrepiti imunski sistem. Vnetje je naravni odziv, ki telesu pomaga pri zdravljenju. Vendar pa lahko kronično vnetje povzroči številne resne zdravstvene težave.

V eni od raziskav so znanstveniki ugotovili, da učinkovito zmanjšuje resnost simptomov prehlada in gripe. Udeleženci, ki so ga jemali, so okrevali hitreje kot tisti, ki niso jemali dodatka. Raziskovalci so zaključili, da lahko s spodbujanjem imunskega sistema pomaga skrajšati trajanje virusnih okužb.

Druga študija je preučevala učinek propolisa na ljudi s sezonskimi alergijami. Do alergijskih reakcij pride, ko se imunski sistem pretirano odzove na neškodljive snovi, kot sta cvetni prah ali prah. Študija je pokazala, da je jemanje propolisa pomagalo zmanjšati simptome sezonskih alergij, kot so kihanje, izcedek iz nosu in srbenje

Pomaga pri prebavi

Propolis je poln antioksidantov in ima protivnetne lastnosti. Zaradi teh lastnosti je učinkovit pri zdravljenju številnih prebavnih težav, kot so IBS, Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis. Pomaga lahko tudi pri zmanjševanju kislosti želodca in pomirja sluznico črevesja. Pri prebavi pomaga še na več načinov. Prvič, bogat je z encimi, ki pomagajo razgraditi hrano. Encimi so pomembni, ker pomagajo telesu absorbirati hranila iz hrane. Drugič, vsebuje prebiotike, ki so vrsta vlaknin, ki pomagajo hraniti dobre bakterije v črevesju. Prebiotiki so pomembni, ker pomagajo ohranjati zdrav prebavni sistem.

Zdravi rane

Propolis ima tudi protimikrobne in protivnetne lastnosti, zato je učinkovit pri celjenju ran. Ob lokalni uporabi lahko pospeši celjenje ureznin, opeklin in drugih kožnih obolenj. Če imate ureznino ali rano, ki se ne celi pravilno, ga poskusite uporabiti kot naravno zdravilo.

Kako ga uporabljati?

Če želite izkoristiti prednosti propolisa, ga lahko uporabite na več različnih načinov. Surovo obliko lahko kupite, vendar je treba opozoriti, da je v surovi obliki precej grenak in nekaterim ljudem morda ne bo všeč. Če vas okus ne moti, lahko preprosto žvečite košček surovega propolisa ali ga dodate vodi ali čaju .

Če je okus surovega propolisa za vas premočan, ne skrbite – obstajajo tudi drugi načini uporabe. Kupite lahko izvleček propolisa v obliki tekočine ali kapsul. Na voljo so tudi propolisova pršila in pastile za grlo, ki so lahko še posebej koristne, če vas boli grlo ali ste prehlajeni.

Antioksidativne lastnosti flavonoidov lahko pomagajo tudi pri zmanjševanju tveganja za nekatere kronične bolezni, kot so bolezni srca in raka. Nekatere študije so pokazale, da lahko pomaga zniževati krvni tlak in raven holesterola. Prav tako lahko pomaga izboljšati nadzor nad krvnim sladkorjem pri ljudeh s sladkorno boleznijo

Zaključek

Propolis je lepljiva smola, ki jo čebele nabirajo na drevesih in rastlinah. Ljudje jo zaradi njenih zdravilnih lastnosti uporabljajo že stoletja. Vsebuje vitamine, minerale in antioksidante, ki lahko na različne načine okrepijo vaše zdravje. Nekatere zdravstvene koristi propolisa vključujejo krepitev imunskega sistema, pomoč pri prebavi in celjenje ran. Če iščete naravno sredstvo za izboljšanje zdravja, razmislite o uporabi propolisa!

Nedavne objave