Zakaj morajo biti pisarniški stoli kvalitetni in udobni


Pisarniški stoli so naš sedež dobršen del dneva, skoraj tretjino, zato morajo biti udobni in kakovostni, da si ne skvarimo hrbtenice. Kakovostni pisarniški stoli pomagajo zviševati storilnost pri delu, da se dobro počutimo in da nimamo zdravstvenih težav s hrbtenico, nogami, rokami in vratom. Poklicne bolezni večinoma izhajajo iz nepravilnih položajev pri delu, med katere spadajo tudi sedenja na stolih v pisarnah ali v proizvodnji. Poglejmo si, katere lastnosti morajo imeti pisarniški, direktorski in operativni stoli, da ohranijo naše zdravje.

Kateri pisarniški stoli so najboljši?

Najboljši pisarniški stoli so tisti, ki dajejo udobje naši hrbtenici in nogam ter rokam. To pomeni, da morajo biti glede sedal nastavljivi po višini, da si lahko vsak, neglede na svojo višino, nastavi odmik zadnjice od tal tako, da bodo noge pravokotne na tla. s tem položajem dosežemo dobro prekrvavitev v nogah in preprečimo krčne žile ter druge bolezni, ki lahko nastanejo zaradi zastajanja krvi v nogah.

pisarniški stoli

Tak položaj tudi zagotavlja, da bo človek sedel bolj vzravnano, kar je izjemno pomembno za našo hrbtenico. Če jo na stolu krivimo v katero koli smer, ki zanjo ni naravna, se bo to z leti zelo poznalo. Lahko bomo nagnjeni na eno stran ali ne bomo mogli dobro hoditi. Škoda na hrbtenici lahko nastane trajno. Zaradi tega je nujno, da izberete pravo naslonjalo pri pisarniškem ali operativnem stolu, da bo vaš ledveni del in hrbtenico dobro podpiralo.

Pisarniški stoli imajo različna naslonjala za hrbet, ki so lahko bolj ravna, ukrivljena ali ortopedska, ki so narejena točno po naši hrbtenici. Če delate za računalnikom ves dan, potem je dobro, da izberete visoko naslonjalo, ki podpira tudi vrat, da vas ne bo začel peči. Če pa delate v proizvodnji, je bolje, da izberete nizko naslonjalo do ledvenega dela hrbta zaradi boljšega premikanja na stolu in hitrejšega dela.

Izbrati stol s kolesci ali brez?

Pisarniški stoli imajo lahko kolesa ali pa so statična. Nekateri poklici zahtevajo dosti dinamike in vstajanja s stola ter premikanja po prostoru, kar nekateri počno kar s stolom. Takrat pridejo prav kolesa na stolu, da se lahko odrinemo izpod mize nazaj in se lahko povlečemo pod mizo ter delamo naprej, to je s statičnim stolom izjemno težko narediti sploh, če imate na primer tekstilna tla, ki ne drsijo.

Konferenčni pisarniški stoli pa naj bodo statični brez koles, ker so tako najbolj stabilni in se z njimi lahko dlje časa sedi na enem in istem mestu. Ponavadi pred seboj nimate v tem primeru mize in lahko brez težav v vstanete s takega stola, Nekateri imajo tudi odmakljive mizice pritrjene kar na sam stol. statični pisarniški stoli so tudi dostikrat v proizvodnjah, kjer se stol ne sme pomakniti izpod zadnjice, da delavec ne pade po tleh med samim delom in premikanjem.

Izbrati stol z naslonjalom za roke ali ne?

Nekateri pisarniški stoli imajo naslonjala za roke, drugi pa ne. Položaj rok med delom je izjemno pomemben, da nas ne začnejo boleti, sploh, če delate dolgo časa z miško in tipkovnico na računalniku. Če delate tako delo, je dobro imeti naslonjala za roke, da jih vsake toliko časa daste dol in da si roke malo odpočijejo od dela. Tudi če imate stole za sestanke, kjer rok ne uporabljate, je dobro imeti naslonjala.

V proizvodnji ali pri tistih delih, kjer ves čas roke uporabljate za delo, ni potrebno, da imate naslonjala za roke. Vendar je to seveda vaša odločitev, kako vam najbolj ustreza delati in kaj potrebujete. Vedno pa pri rokah pazite na to, da je miza dovolj visoka za vašo višino in da so roke pravokotno na površino mize, drugače vas bodo roke bolele.

Če nimate primerne mize, je dobro, da imate nastavljiv stol, ki ga lahko povišate si znižate, da se prilagodite na mizo. Če ste previsoko pa uporabite še pručko oziroma podstavek za noge.

Nedavne objave