Odpadne surovine lahko dobijo novo življenje z odkupom


Dandanes pogosto pozabimo na reciklažo, ko gre za odpadne kovine in jih preprosto zavržemo, s tem pa ustvarimo ogromne količine nepotrebnega odpada. Obstaja pa okolju prijaznejša rešitev za odpadne surovine, to je odkup, ki surovinam podarja novo življenje, vam pa prinaša nekaj zaslužka. Vsako gospodinjstvo ima danes že kar nekaj predmetov, ki vsebujejo kovine in so posledično primerni za odkup. Z odkupom se odpadne surovine ponovno uporabijo, vi pa se znebite odvečnih stvari in ob tem tudi nekaj zaslužite. Reciklirane kovine namreč ne izgubljajo na svoji kvaliteti, temveč jih je možno večkrat predelati, s tem pa zmanjšati odpad in narediti nekaj dobrega za okolje. Zato se le odločite za odkup kovin, ki vam ležijo naokoli v različnih predmetih, saj lahko pomagate okolju, se znebite navlake in celo nekaj zaslužite.

odpadne surovine

Katere odpadne surovine so primerne za odkup in kje jih najdemo?
Za odkup so primerne najrazličnejše stvari, ki jih lahko vsak najde v svojem domu, delavnici ali pa industrijskem obratu. V gospodinjstvih se najpogosteje najdejo pločevinke pijač, cevi, radiatorji, žlebovi, različno orodje, deli aparatov in vozil, ostružki, pa še dosti tega bi se dalo našteti. Zagotovo se v vsakem domu najde kakšen kovinski predmet, ki se ne uporablja in bi bil primeren za odkup. V obratih, ki predelujejo kovino, pa se pogosto nabirajo večje količine kovin in njihovih ostankov. Povsem konkretno, so primerni predmeti za odkup še palice, koluti, profili, uteži, ulitki, platišča, hladilniki, žagini listi, svedri in karbidni vložki. Za odkup so torej primerne različne odpadne surovine oziroma kovine, katere najdemo v najrazličnejših predmetih. Med primerne kovine za odkup sodijo železo, jeklo, baker, aluminij, svinec, medenina, cink in tudi nekatere druge kovine. Teh je torej dosti, nahajajo pa se v najrazličnejših predmetih, katere najdemo po domovih, delavnicah in obratih.

Kakšna je cena odpadnih kovin in kako izgleda odkup?
Odpadne surovine se razlikujejo po svoji ceni, zato je nemogoče določiti skupno ceno vsem. Povsem konkretno ceno odkupa izveste, če pošljete povpraševanje na strani podjetja, kjer se dalje dogovarjate za odkup. Na ta način v podjetju pregledajo vaše odpadne predmete in na podlagi ogleda določijo ceno. Kadar gre za kovine, niti dva primera nista enaka, zato je potreben pregled vsakega kosa posebej. Cena kovin pa je navadno odvisna od njene čistosti in trenutnega položaja na trgu, vsekakor pa pomembno vlogo igrajo še drugi dejavniki, zato je določanje cenika vnaprej nemogoče. Kadar gre za premete, je cena odvisna od očiščenosti materiala, sestave in seveda količine samega materiala. Vsekakor so znane okvirne cene kovin na trgu, kar vam lahko predstavlja nekakšno orientacijo, vendar boste dobili konkretne številke le, če pošljete povpraševanje preko obrazca na spletni strani podjetja ali pa jih pokličete. Ko to storite, se z njimi dogovorite za ogled vašega materiala, takrat pa izveste tudi samo vrednost, ki jo imajo vaše surovine. Sledi nalaganje odpadnih surovin in odvoz v reciklaži center. Če gre za velike kose odpadnega materiala, ga podjetje primerno razreže in varno naloži, zato s tem nimate dodatnih težav. Vse, kar vam po odkupu ostane, sta čist in urejen prostor ter dodaten zaslužek, kar je zagotovo dobra rešitev. Prav tako pa gre tu za okolju prijazno rešitev, kar je samo dodaten bonus.

 

Nedavne objave