Mišična distrofija

Mišična distrofija in njeni simptomi

Mišična distrofija ali bolezen mišic je neprijetna bolezen, za katero se borijo fantki ali moški. Ker je zelo nepredvidljiva, se lahko razvije v zgodnjih otroških ali poznih odraslih letih. Mišična distrofija je bolezen, ki je lahko dedna, kronična, progresivna ali degenerativna.

Bolezen se pogosto kaže kot propadanje in oslabelost ter šibkost mišičnih vlaken, zaradi česa postane del telesa hrom in težko gibljiv. Tkivo mišic počasi propada, ko ga začne nadomeščati maščobno tkivo ter vezivo, to pa lahko pomeni redna vezanost na voziček ter odvisnost od tuje pomoči zaradi slabih gibalnih sposobnosti.

Mišična distrofija

Kadar ta mišična bolezen napreduje, mišice slabijo in pojavijo se tudi sekundarne posledice te bolezni v obliki okrivljene hrbtenice, težave pri hoji, težave z dihanjem, oslabljene mišice srca, kar lahko povzroči prizadetost srca.

Zakaj se mišična distrofija pojavi?

Mišična distrofija se pojavi velikokrat zaradi napake v otrokovem dednem zapisu oz. zasnovi. Ženska oz. mama za to boleznijo ne more zboleti, lahko pa jo prenese na svojega otroka.

Vrste mišične distrofije

Obstaja kar 30 različnih vrst mišičnih bolezni. Danes vam bomo predstavili le tiste najpogostejše oblike:

 • Duchennova mišična distrofija s končnico DMD;
 • Motonična distrofija s končnico MID;
 • Ramensko medenična distrofija;
 • Beckerjeva mišična distrofija;
 • Facioskapulohumeralna distrofija (FSH) ter
 • Emery-Dreifuss.

Kakšni so simptomi, ki jih povzroča mišična distrofija?

Kot nam je znano, so pri vsakem bolezenskem stanju simptomi, ki nakazujejo na to bolezen ter nas opozarjajo, da se v telesu nekaj dogaja. Tako je tudi pri mišični distrofiji.

Kažejo se simptomi v obliki:

 • težav pri hoji, plezanju, teku in drugih gibalnih spretnostih;
 • pogosti padci;
 • težav pri vstajanju s tal, ki so lahko težava že v otroštvu;
 • motorične pomanjkljivosti ter napetost v mišicah;
 • utrujenost in bolečine v mišicah;
 • napredujoča mišična šibkost in asimetrija medenice;
 • popolna izguba gibalne neodvisnosti ter
 • krajša življenjska doba in invalidnost.

Simptomi se lahko delno lajšajo z rednim vsakodnevnim jemanjem predpisanih zdravil. Prav tako lahko z ustrezno obravnavo bolezen upočasnimo ter preprečimo nastanek raznih komplikacij.

Zdravljenje in lajšanje mišične distrofije

V zadnjih nekaj letih, so se na tržišču pojavila nova zdravila, ki pripomorejo k zdravljenju posameznih tipov mišične distrofije. Zdravljenje poteka tako, da se osredotoča na lajšanje različnih simptomov te bolezni, tako da bolezni ne zdravi, ampak jo lahko le lajša, upočasni simptome ter napredovanje same bolezni in bolnikom omogoči večjo kakovost življenja.

Mišična distrofija je bolezen, ki z leti napreduje, kar pomeni, da so simptomi s časom vse hujši. Zato je pomembno čim prej odkriti bolezen ter jo začeti zdraviti.

Kako lahko distrofijo lajšate?

Ker vemo, da ta bolezen prizadene in oslabi mišice ter sposobnost gibanja, je pomembno, da se uporabljajo pripomočki za lažjo hojo in ohranjanje mobilnosti ter se dopusti samostojnost čim dlje.

Zdravljenje s primernimi zdravili, ki omogoča lajšanje simptomov in ohranjanje kakovosti življenja.

Ker bolezen oslabi in zakrči mišice, ter pripomore k slabi gibljivosti sklepov, to povzroča bolečine, zaradi katerih je potrebno za lajšanje bolečin jemati posebna zdravila proti bolečinam.

Zaradi mišične distrofije so na udaru prav tako srčna mišica in dihalne mišice. Za slednje se lahko uporablja obrazna maska ali pa se v sapnik vstavi cevka, ki bo odprla dihalne poti in sprostila dihanje.

Odlična metoda za ohranjanje gibljivosti je telovadba, ki preprečuje bolečine in druge simptome, ob enem pa ohranja telesne funkcije ter socialne stike z drugimi osebami. Priporočajo se vaje za gibljivost, raztezne vaje ter vaje za posebne skupine mišic.

Plavanje je ena izmed aktivnosti, ki ohranja odlično gibljivost in kondicijo telesa.

Pomembnost fizioterapije pri mišični distrofiji

Pri bolezni je rehabilitacija zelo pomembna, ker je sama bolezen takšne oblike, da čez leta napreduje. Neprekinjena fizioterapevtska vadba oz. raztezanje bo upočasnilo bolezen in pripomoglo k daljši kondiciji ter telesni aktivnosti.

Kadar vas doleti dedna bolezen, kot je mišična distrofija, jo napadite z redno vadbo, fizioterapijami, plavanjem ter jemanjem predpisanih zdravil. Kombinacija teh dejavnikov vam bo zmanjšala bolečine, povečala kakovost življenja ter zmanjšala hiter napredek te bolezni.