Markize: Sodobna zaščita pred soncem in dežjem


Ste že kdaj posedali na svoji terasi ali balkonu, nato pa ste se bili primorani zaradi dežja umakniti v zaprt prostor? Ali pa imate morda teraso, na kateri skorajda celo poletje ni mogoče sedeti, saj se pregreva? Ne skrbite, markize so lahko učinkovita rešitev za te težave. Gre za sodobna senčila, ki so na prvi pogled preprost, a izjemno učinkovit dodatek k vašemu domu ali poslovnemu prostoru. Omogočijo vam namreč senco in zaščito v vseh letnih časih, zaradi česar lahko bolje izkoristite zunanje prostore.

Če vas zanima, kakšne vse markize so na voljo in čemu so namenjene, si lahko pogledate ponudbo podjetja Kosec tim d. o. o., kjer izdelujejo markize po meri. V nadaljevanju članka pa vam bomo podrobneje predstavili vse lastnosti in prednosti markiz.

markize

Kako markize izboljšajo udobnost in energijsko učinkovitost?

Kot že zgoraj omenjeno, so markize vrsta senčil oziroma naprave za senčenje, ki so običajno nameščene na terasah, balkonih, nad okni ter vrati. Njihova glavna funkcija pa je, da zagotavljajo senco in zaščito pred soncem ter ostalimi vremenskimi vplivi, na primer vetrom ali dežjem. Ampak to ni edina dobra lastnost markiz.

Poleg sence in zaščite pred vremenskimi vplivi, markize učinkovito odbijajo tudi sončno svetlobo in ščitijo pred nevarnimi ultravijoličnimi žarki. Zaradi tega pa posledično podaljšajo življenjsko dobo pohištva, tkanin in talnih oblog. Te namreč zaradi odbijanja svetlobe ne bodo tako hitro zbledele. Prav tako pa povečajo udobje v prostorih, saj s svetlobo odbijejo tudi vročino ter omogočijo, da so notranji prostori v poletnih mesecih hladni, na terasi in balkonu pa je prijetna senca in ni pregrevanja. Markize so tako pravzaprav energetsko varčne, saj zmanjšajo potrebo po klimatizaciji oziroma hlajenju prostorov in omogočijo nižje stroške elektrike.

Izredno praktične pa so tudi iz vidika, da povečajo zunanje prostore. Z njihovo pomočjo boste naenkrat dobili več pokritih in uporabnih površin, bodisi za nedeljsko posedanje na terasi ali druženje s prijatelji. Imeli pa boste tudi več zasebnosti, saj so markize izdelane tako, da se jih lahko spusti ali nagiba in se tako določen del terase še bolj zapre. Zaradi prilagajanja in lomljenih oblik pa so hkrati primerne tudi za manjše prostore.

Kakšne vrste markiz so na voljo?

Ne gre pa zgolj za uporabnost, pri tej vrsti senčil lahko govorimo tudi o izredni estetski dovršenosti. Markize so namreč kakovostna izdelana senčila, ki dodajo prostoru sodoben in eleganten pridih, ki izstopa že na daleč. Zaradi tega pa dobi celotna hiša oziroma poslovni prostor višjo vrednost.

Hkrati pa so dan danes na voljo tako bogate ponudbe senčil, da zagotovo ustrežejo še najbolj zahtevnemu uporabniku. Pri markizah podjetja Kosec tim, d. o. o. lahko na primer izberete tako material, kot tudi vzorec ter barvo senčila in ohišja. Bi recimo akrilno platno s poudarjeno ultravijolično zaščito, samočistilne poliester tkanine ali morda raje PVC-tkanine za boljši pretok svetlobe? Na voljo so tudi raznovrstne barve in vzorci proizvajalca Sattler. Brez skrbi lahko torej najdete markize, ki se bodo popolnoma ujemale z vašim okusom in tudi vašo hišo ali drugimi prostori.

markize

Markize ali tende? Kakšna je razlika?

Kljub vsem prednostim, ki jih prinašajo markize, pa jih mnogi še vedno ne poznajo dovolj dobro oziroma raje izberejo tende. Kakšna je torej sploh razlika med tendami in markizami? Na splošno bi lahko rekli, da gre v obeh primerih za kakovostna senčila, ki poudarijo hišo ali prostore in nudijo učinkovito senco. Kot že zgoraj omenjeno, pa se vendarle pojavljajo določene razlike.

Markize so na primer, za razliko od tend, primerne tako za manjše kot tudi za večje prostore. So namreč veliko bolj prilagodljive in omogočajo lomljene oblike, kar pomeni, da ji brez težav uporabite tudi pri manjših balkonih ali oknih. Tende pa so morda bolj primerne za večje objekte in terase. Po drugi strani, pa so markize trajno nameščene in jih je težje premikati, tende pa so lahko tudi samostoječe in bolj mobilne. Nekaj razlike pa je tudi pri sami senci. Pri tendah je recimo več različnih oblik senčenja, pri markizah pa je senca vodoravna in bolj enakomerna.

Ampak to še nikakor ne pomeni, da so tende boljše od markiz in obratno. Katere izbrati je namreč odvisno zgolj od tega, kakšne so vaše želje in potrebe. V kolikor se odločate za nakup senčil, je zato morda bolje, da se posvetujete s strokovnjaki, kot so v podjetju Kosec tim, d. o. o.. Na podlagi njihovih dolgoletnih izkušenj na področju senčenja, vam bodo zagotovo znali svetovati, kakšna vrsta senčil bi bila najbolj primerna za vas. Hkrati pa ponujajo bogato izbiro materialov, barv in vzorcev senčil, ki vas zagotovo ne bodo razočarala. Izbrana senčila vam bodo tudi zmontirali in poskrbeli za ustrezno vzdrževanje. Nudijo pa tudi koristne nasvete in 7-letno garancijo na nakup, tako da res ne bo težav.

Smo vas z markizami prepričali in jih želite tudi na vaši terasi, balkoni ali v poslovnih prostorih? Hitro na www.lesenaokna.net in se dogovorite za termin ter se že kmalu prepustite uživanju na senčni in prijetni terasi.

Markize

Nedavne objave