Lesena okna so prava izbira za zdravo okolje


Izbira oken je ena izmed pomembnejših odločitev pri ustvarjanju ali obnavljanju novega domovanja. Razlog za to je zagotovo v tem, da je ponudba različnih vrst oken zelo široka, zaradi česar prav vsak lahko najde prava okna za svojo hišo ali stanovanje. Da pa bo odločitev vseeno malo lažja, vam v članku razkrivamo nekaj razlogov, zakaj se je dobro odločiti za lesena okna.

Lesena okna

Les je naravni material, ki človeka spremlja že tisočletja

V široki ponudbi različnih materialov, iz katerih so dandanes izdelana okna, zagotovo izstopa eden – les. Les je naravni material, ki človeku že tisočletja lajša življenje in omogoča preživetje. Spremljal ga je od prvih začetkov, hkrati pa močno konkurira tudi vsem s sodobno tehnologijo razvitim materialom. Skrivnost, da nas les kot zelo uporaben material spremlja že tako dolgo je zagotovo v njegovi vsestranskosti in vzdržljivosti. Zato so tudi lesena okna poosebljenje obstojnega materiala, na katerega se lahko zanesete. Poleg tega, da lesena okna uspešno kljubujejo različnim vremenskim pojavom pa v sebi skrivajo še eno posebno lastnost, ki ji drugi umetni materiali ne morejo kljubovati – les se namreč zelo lepo stara. Medtem ko se oknom iz ostalih materialov na daleč vidi, kdaj so dotrajana, lesena okna obdržijo svoj čar pristnosti.

Lesena okna pričarajo dom, v katerega se boste z veseljem vedno znova vračali

Še ena prednost oken iz lesa pa je njihova pristna in naravna estetika. Velika razlika je namreč med oknom, ki služi svojemu namenu in oknom , ki je estetsko dovršen in privlači poglede. Poleg tega pa lesena okna ustvarijo tudi vzdušje domačnosti, zato se boste v dom, opremljen z lesenimi okni vedno znova radi vračali.

Glavna kritika lesenih oken je običajno ta, da je okna iz lesa težko vzdrževati. Toda naj vas pomirimo, da je to mit, ki že dolgo časa več ne drži. Čeprav se je les kot uporaben naravni material ohranjal skozi tisočletja, pa to ne pomeni, da so se skozi tisočletja ohranile tudi enake tehnike obdelave lesa. Tako so okna iz lesa, ki so izdelana danes, izdelana z drugačnimi tehnikami obdelave, kot okna iz lesa pred 50 leti. Najnovejši postopki obdelave in različni zaščitni premazi so namreč bistveno podaljšali obstojnost lesa, zato lesenih oken  ni treba posebej negovati. Vseeno pa se ob montaži oken pozanimajte o priporočenem načinu čiščenja oken, da boste za to uporabljali najbolj optimalna čistila, ki lesenih oken ne bodo le čistila, ampak jih bodo tudi negovala.

Ko okna že na daleč odražajo kakovost

Če se odločite za nakup lesenih oken, se morate zavedati, da kljub vsem svojim prednostim, cena ni ena izmed prednosti lesenih oken. Okna iz lesa so namreč nekoliko dražja v primerjavi z okni iz ostalih umetnih materialov, zlasti v primerjavi s PVC okni. Toda njihova estetika, uporabnost in vzdržljivost vas lahko hitro prepričajo, da odločitve za lesena okna ne boste obžalovali.

Pomembno pa je, da se pred nakupom lesenih oken pozanimate o njihovem proizvajalcu in monterju. Dobro izbrana okna, vam bodo več desetletij popolno služila, zato se pred sprejetjem tako pomembne odločitve, splača vzeti čas za dober premislek. Pri izbiri proizvajalca oken bodite pozorni na to, da se že dlje časa ukvarja s proizvodnjo in montažo lesenih oken in da to ni le eden izmed stranskih poslov, s katerim se izbrano podjetje ukvarja. Dodana vrednost je tudi to, če so vam v izbranem podjetju pripravljeni priti nasproti, poslušati vaše ideje, si ogledati objekt in so vam pripravljeni svetovati o nakupu najprimernejših oken. S tako izbranimi mojstri boste zagotovo izbrali lesena okna, ki vas bodo še dolgo časa razveseljevala. Zato raje odštejte kak evro več in si zagotovite kvalitetna okna iz lesa, saj odločitve zanje zagotovo ne boste obžalovali.

Nedavne objave