Kriza v Venezueli: Evropske države priznavajo Guaido kot predsednika

Združeno Kraljestvo, Francija, Nemčija, Španija in nekatere ostale evropske države so uradno priznale opozicijskega voditelja Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele.

Do priznanja je prišlo, ker Nicolas Maduro ni spoštoval roka EU in do nedelje razpisal predčasnih volitev. Rusija, podpornica Madurovega režima, je obtožila države EU vmešavanja v venezuelske zadeve.

Maduro je rekel, da ne more izključiti možnost državljanske vojne, ker se vse bolj stopnjuje pritisk nanj, da naj odstopi. V televizijskem intervjuju je opozoril, da bo Donald Trump zapustil Belo hišo “Obarvano s krvjo,” če se bo odločil vojaško posredovati v Venezueli.

V nedeljo se je iztekel ultimat, ki so ga evropske države postavile Maduro. V predpisanem roku bi Maduro moral razpisati nove volitve, kar pa ni storil. Zato so v ponedeljek številne države članice EU že priznale Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele.

venezuela

Francoski predsednik Emmanuel Macron je rekel, da imajo Venezuelci pravico, da se svobodno in demokratično izrazijo. Maduro se je na ultimat EU odzval z naslednjimi besedami: “Ne sprejemamo ultimatov od nikogar.”

V nedeljo je Maduro dal intervju za špansko televizijo Salvados. Med intervjujem je tudi prišlo do vprašanja ali lahko politična kriza v Venezueli preide v državljansko vojno. Maduro je odgovoril, da ta možnost obstaja. Ameriški predsednik Trump je za televizijo CBS povedal, da obstaja možnost uporabe vojaške sile.

V zadnjih dneh je bilo na ulicah glavnega mesta Venezuele, Caracas, na tisoče protestnikov. Tako v podporu Maduru kot Guaidu. Maduro zaenkrat ohranja podporo vojske, ki ostaja ključni element podpore njegovemu režimu. Toda pred demonstracijami je Guaido dobil podporo Francisca Yaneza, generala zračnih sil, ki je tako postal najvišji vojaški uradnik, ki mu je obljubil svojo podporo.

Guaido tudi trdi, da je imel več zasebnih srečanj z neimenovanimi predstavniki vojske in jih skuša prepričati, da podprejo njega. Guaido, ki je sicer vodja venezuelskega državenga zbora, se je razglasil za začasnega predsednika 23. januarja 2019.