Kolagen – poskrbite za svoje telo od znotraj


Verjetno ste že slišali, da je za svoje zdravje in lep izgled potrebno poskrbeti od znotraj. Zato je zelo pomembno, da pazimo, kaj vnašamo v svoje telo. Ključno vlogo pri skrbi za vitalnost imajo tudi prehranski dodatki, med katerimi je vse bolj priljubljen tudi kolagen. V nadaljevanju vam predstavljamo, kaj je dobro vedeti o kolagenu in zakaj bi to odlično sestavino prav vsak moral vključiti v svojo vsakodnevno prehrano.

Danes lahko na tržišču srečamo zares veliko količino raznoraznih dodatkov, ki naj bi jih dodajali svoji prehrani in tako vplivali na boljše splošno počutje. Prav zaradi poplave produktov, ljudje včasih niti ne vemo več, kaj od ponujenega bi sploh morali jemati in kateri so tisti izdelki, ki jih lahko brez slabe vesti prezremo. Kolagen zagotovo ne sodi med njih, saj s svojimi pozitivnimi učinki bistveno pripomore k bolj zdravemu in vitalnemu telesu.

kolagen
Ključno vlogo pri skrbi za vitalnost imajo tudi prehranski dodatki, med katerimi je vse bolj priljubljen tudi kolagen.

Kaj je kolagen?

Že hiter sprehod do bližnje trgovine vam bo razkril, da se kolagenu nikakor ne morete izogniti. Različni praški in napitki s kolagenom vas namreč vabijo s polic že čisto vsake bolje založene trgovine ali drogerije. Toda kateri kolagen sploh jemati in zakaj je tako zelo pomemben?

Najprej naj razčistimo nekaj osnovnih informacij o kolagenu. Ste vedeli, da poznamo kar 16 različnih tipov te vrhunske sestavine? Najdemo ga predvsem v številnih telesnih tkivih, brez njega pa si ne moremo predstavljati normalnega življenja. Najdemo ga lahko v celotnem žilnem sistemu, hkrati pa gradi tudi kosti, zobe in dlesni, najbolj široko pa je zastopan v našem največjem organu – v koži. S svojo specifično strukturo in lastnostmi daje naštetim organskim strukturam in tkivom podporo in strukturo. Z leti sinteza te za človeka izjemno pomembne beljakovine upada, zato je njegovo nadomeščanje z učinkovitimi in preverjenimi prehranskimi dodatki izrednega pomena.

Kolagen sicer naše telo samo sintetizira, s prehranskimi dodatki pa si pri tem le še dodatno pomagamo. Z leti ta sposobnost upada, pretirano pomanjkanje pa lahko vodi do težav s kostmi, kožo in sklepi. Zato strokovnjaki svetujejo, da še pravočasno ukrepate in začnete z jemanjem kakovostnega kolagenskega prehranskega dopolnila.

Nočni kolagen 3v1

Med bolj učinkovite prehranske dodatke s kolagenom sodi tudi nočni kolagen 3v1. Pri tem izdelku gre za kombinacijo morskega kolagena, naravnih zelišč in mlečno kislinskih bakterij, ki blagodejno vplivajo na delovanje črevesja. Izdelku so poleg tega dodana tudi pomirjujoča zelišča, kot so baldrijan, hmelj in jagodičje. S pomočjo tega prehranskega dopolnila boste svojemu telesu zagotovili številne snovi, ki jih potrebuje za normalno delovanje. Ker se ponoči kolagenske molekule še toliko hitreje sintetizirajo, pa se boste zjutraj zbujali sveži in nadvse spočiti. Ob rednem jemanju nočnega kolagena se vam bo bistveno izboljšala koža, lasje in nohti, znebili pa se boste tudi neprijetnih bolečin, utrujenosti in slabega počutja. Poleg gradnikov kolagena lahko v izdelku srečate še druge esencialne sestavine, ki bodo na vaše telo blagodejno delovale.

Kolagen sicer naše telo samo sintetizira, s prehranskimi dodatki pa si pri tem le še dodatno pomagamo.

Skrivna sestavina mladostnega videza

Nemalokrat lahko slišite, da je kolagen skrivna sestavina zdravega in mladostnega videza. Ta namreč spodbuja videz gladke, žareče in sveže kože, ki je predpogoj za dober izgled. Z jemanjem nočnega kolagena pa boste zase in svoje telo naredili še več, saj ta ključna sestavina lepotne čudeže dela ravno med sproščujočim lepotnim spancem. Pri delovanju pa mu dodatno pomaga se silicijev dioksid, katerega naloga je, da podpira naravno sintezo nam lastnega kolagena.

Poleg izjemnega pomena za lep in mladosten izgled, pa ta organska spojina v našem telesu opravlja tudi številne druge izjemno pomembne naloge. Kolagen predstavlja kar 30 % vseh beljakovin v telesu in je tako najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu. Ker je pomembni gradnik kože, mišic, sklepnega hrustanca in vseh vezivnih tkiv, poleg tega pa jim zagotavlja normalno funkcionalnost, si brez njega sploh ne moremo predstavljati življenja. Ker s staranjem njegova sinteza upada ga moramo, če želimo normalno funkcionirati, uživati v obliki prehranskega dopolnila ter tako telesu ves čas zagotavljati vir gradnikov lastnega kolagena.

Sovražniki dobrega počutja in telesnega zdravja

Kot smo že omenili, imajo starejši ljudje znižano sintezo kolagenskih vlaken. Vendar pa to še zdaleč ni edini razlog za pomanjkanje te ključne beljakovine v telesu. Na zmanjšano nastajanje kolagena v koži zelo močno vpliva posameznikov življenjski slog, ki vključuje veliko stresa, nespečnost in slaba ter osiromašena prehrana. Poleg tega težavo predstavljajo tudi prekomerna izpostavljenost soncu, kajenje, nekatere avtoimunske motnje in prevelika količina predelane in sladke hrane, ki se žal še prevečkrat vsakodnevno znajde na krožnikih ljudi.

Popolnoma jasno je, da v sodobnem svetu ne moremo ves čas živeti v odsotnosti stresa, se prehranjevati zdravo in se vsak dan primerno naspati. Naš življenjski ritem je relativno hiter, zato velikokrat pozabimo nase in svoje potrebe. Slabe življenjske navade pa žal s seboj prinesejo tudi številne zdravstvene težave in posledice, ki terjajo svoj davek na našem telesu. Za boljše vsesplošno počutje se poizkusite čim več gibati, zdravo prehranjevati in početi sproščujoče stvari, ki vas izpopolnjujejo. Pozabiti pa ne smete niti na kakovostne prehranske dodatke, med katerimi naj bo tudi nočni kolagen 3v1, ki bo poskrbel, da se kolagenski peptidi dobro absorbirajo v celice in začnejo delovati že med spanjem.

Kaj lahko storite sami?

Največ za svoje zdravje lahko naredite le vi sami. Poleg redne telesne aktivnosti, kar se da zdravega načina prehranjevanja, izogibanja stresu, boste z vsakodnevnim jemanjem zanesljivega kolagenskega prehranskega sredstva zase in svoje telo naredili kar največ. Predstavljamo pa vam še nekaj preverjenih trikov, kako s pomočjo prehrane ter vitaminov in mineralov izkoristiti kar največ telesu lastnih kolagenskih molekul:

  • jemanje vitamina C: vitamin C sodeluje pri pretvorbi prokolagena v kolagen in je zato eden ključnih dejavnikov za njegovo uspešno sintezo. Z vnosom vitamina C, prolina, glicina in bakra boste prispevali k bistveno učinkovitejši sintezi beljakovin v telesu. Vitamin C lahko najdete v citrusih, papriki in jagodah. S prolinom bogati izdelki so jajčni beljak, pšenični kalčki in mlečnimi izdelki, šparglji, zelje in gobe. Za zadostno količino glicina pa poskrbite z uživanjem perutnine, želatine in drugih beljakovinsko bogatih jedi.
  • uživanje živil, bogatih z bakrom: baker boste v telo vnesli z uživanjem mesa iz organov, sezamovih semen, kakava v prahu in indijskih oreščkov ter leče.
  • na splošno pa boste največ za svoje telo naredili z uravnoteženo prehrano, ki vsebuje veliko kakovostnih beljakovinskih virov, kot so meso, perutnina, morski sadeži, mlečni izdelki ter stročnice in tofu.

Nedavne objave