kleparstvo

Kleparstvo je nepogrešljiv del vsake gradnje ali obnove

Če ste ravno v fazi gradnje ali obnove hiše ali drugega poslopja, zagotovo že poizvedujete za kom, ki kakovostno opravlja kleparske storitve. Kleparstvo je namreč mnogo več kot dejavnost krivljenja in montiranja kovin na različne objekte. Če želimo, da je delo dobro opravljeno namreč zahteva visoko stopnjo natančnosti in strokovnosti. Zato si preberite nekaj nasvetov o tem, kdaj vse se splača obrniti na kleparja in kako izbrati dobro podjetje, ki bo opravilo kleparske storitve.

kleparstvo

Katera dela zajema kleparstvo?

Vsak od nas je že kdaj slišal ali potreboval kleparja, vendar veliko ljudi še vedno ne ve, točno katera dela na hiši zajema kleparstvo. Najpogosteje se na dobrega kleparja obrnemo takrat, ko potrebujemo nekoga, ki nam bo na hišo namestil žlebove. Na kleparja se boste obrnili tudi takrat, ko boste potrebovali nekoga, da vam zmontira zunanje odtočne cevi. Ravno tako so kleparji pravi mojstri za montažo strešnih žlot in obrob, ki pridejo zelo prav tudi pri na novo postavljenih nadstreških in vrtnih utah. Glede na to, da so tudi snegobrani izdelani iz kovine, je namestitev le-teh tudi ena izmed dejavnosti, ki jo kleparji vsakodnevno opravljajo.

Poleg osnovnih nalog pa vam različni kleparji ponujajo tudi kakšne drugačne storitve z drugih področij. To vam zagotovo olajša iskanje novih mojstrov, saj vam en mojster opravi več različnih del. Med drugim se na kleparja lahko obrnete tudi takrat, ko potrebujete montažo strešnih oken ali steklenih kupol.

Ali kleparska dela lahko opravimo sami?

V želji, da bi pri obnovi stare ali postavitvi nove strehe čim več prihranili, si marsikdo želi opraviti delo kleparja sam. Toda razkrivamo vam, da je kleparstvo veliko več kot le krivljenje in montaža pločevine. Če klepar slabo opravi svoje delo, se to ne odraža le v sami estetski podobi objekta ampak tudi funkcionalni. Ena izmed pogostejših in bolj verjetnih težav pri slabo postavljenih žlebovih ali na montiranih odtočnih cevi in strešnih obrob je zagotovo zamakanje. Le-to pa lahko v notranjosti objekta povzroči tudi do več tisoč evrov škode. To je vsekakor prevelik znesek, da bi se vam splačalo tvegati in sami prevzeto delo kleparja.

Poleg možnosti strokovnih napak, pa se lahko zgodi da sami ne boste kos višinskemu izzivu. Kleparstvo poleg krovstva spada med dejavnosti, ki večino časa potekajo na kar visoki višini. Če sami niste vešči hoje po tankih legah, pod katerimi ni prave zaščite, vam tovrstne podvige še bolj odsvetujemo.

Svetujemo pa vam, da poiščete dobrega kleparja, ki je znan po tem, da svoje delo opravi natančno in strokovno. Bolj se splača odšteti kak evro več in za ta denar prejeti kakovostno storitev, kot pa nekaj malega privarčevati na račun kvalitete in naslednjih nekaj let popravljati škodo zaradi površnih napak.

Splača se poiskati ponudnika, ki ponuja kleparstvo in krovstvo hkrati

Kot smo že omenili, je pri izbiri kleparja pomembno, da izberete takega, ki se na svoje področje res dobrospozna. Še dodatna bonus točka pa je, če ista oseba ponuja tako kleparske kot tudi krovske storitve. Vemo namreč, da kleparstvo in krovstvo hodita z roko v roki, zato se res splača, če te storitve lahko opravi isto podjetje.  Prednost tega je predvsem v tem, da se za vsa dela na vaši strehi pogovarjate z eno osebo. Ta oseba tako dobi poglobljen uvid v celotno situacijo, zaradi česar lahko predlaga možne izboljšave, ali opozori na morebitne dejavnosti. Poleg tega ne more priti do tega, da bi v primeru, da pride do napake, klepar in krovec klatila krivdo eden na drugega. Celotno delo je namreč opravilo eno podjetje, ki more v takem primeru ustrezno rešiti reklamacijo.

Kvalitetno kleparstvo tako močno dvigne funkcionalnost in poenostavi bivanje v vašem domu, hkrati pa hiši doda lep estetski pečat.