Kamin

Kamin, ki vas ne bo razočaral

Nežni plamen in občutek topline ter sprostitve, vse to so pozitivne strani kamina, ki bo vaš prostor popestril in mu vlil obilico domačnosti. Pri družinskem podjetju Klemenc so strokovnjaki za kamine, ki nenehno nadgrajujejo svoje znanje ter izkušnje za vgradnje ter obzidavo kaminov, da vam lahko pomagajo najti rešitev hitro, profesionalno in ugodno.

Kadar si želite vgraditi kamin oz. kurišče, je priporočljivo razmisliti 3 stvari:

  • če lahko zagotovite ustrezno podlago,
  • dimnik ter
  • zadosten dovod zraka.

Ker je za pravilno delovanje ter vašo varnost pomembno, da so te stvari profesionalno urejene, vam spodaj podajamo še nekaj nasvetov, da bo za udobje, varnost ter brezskrbnost popolnoma poskrbljeno.

Kamin

Na kaj moramo biti pozorni, kadar izbiramo nov kamin?

Kadar izbirate nov kamin, bodite pozorni, kam ga boste postavili, saj sam ne sme stati na mestu, kjer imate talno ogrevanje. Postavite ga samo na estrih oz. tlak, in se tako izognete kasnejšemu posedanju in morebitnim poškodbam naprave.

Naslednji korak je pravilna izbira dimnika, ki je izjemno pomemben in odvisen od velikosti ter tipa vaše nove ogrevalne naprave. Dimnik se namreč uporablja oz. ustvarja ta vlek za odvajanje zbranega dima, in če ni izdelan na pravi višini ter preseku, lahko povzroča težave, kot so uhajanje dima v prostor, kar pa pomeni nevarnost za vaše zdravje.

Ker se zavedamo, da ni lahka naloga izbrati in določiti celotne ogrevalne enote oz. sistema, so vam na voljo strokovnjaki pri podjetju kamini Klemenc, ki vam bodo z veseljem svetovali za zdravo, varno in pravilno uporabo kaminov, dimnikov ter zračnih enot.

Kateri kamin izbrati za svoje želje in potrebe?

Kadar boste izbirali kamin, boste lahko izbirali med:

  • prostostoječim in
  • vgradnim kaminom.

Vsak ima seveda svoje prednosti, preko katerih ga boste lahko uporabljali.

Vgradni kamin vam omogoča kreiranje svoje lastne kaminske obloge, se kuri samo na drva in omogoča prijetno toploto. Prostostoječ kamin vam pa lahko prinaša svobodo, kadar izbirate model, dizajn, barvo in velikost samega kurišča. Postavite ga lahko kamorkoli v prostor ali z njim združite dva prostora. Idej in možnosti je veliko. Kurite lahko na drva ali pelete.

Razlika je tukaj le to, da pri kurjavi s peleti zraven uporabite še elektriko in si lahko v primeru odsotnosti od doma, nastavite časovnico, kdaj se začne sam kurilen postopek.

Če imate drva že kupljena, ne boste imeli dodatnih stroškov z elektriko, vendar pa morate ob kurjenju biti doma, da lahko na peč redno nalagate polena.

Kamin in njegove funkcije

Kamin je zraven čudovitega videza prav tako odlično ogrevalno sredstvo, ki prostor zagreje preko zraka ali vode. Tukaj se ločita dve vrsti kaminov, in sicer:

  • toplozračni in
  • toplovodni kamini.

Toplozračni kamin delujejo po principu naravne konvekcije, torej dovod toplote s sevanjem, ter zelo hitro ogrevajo zrak v prostoru in omogočajo priljubljen vir ogrevanja v hišah in na vikendih. Ker pa ta toplota ni tako intenzivna, se priporoča uporaba kombiniranega kamina, ki združuje toplozračni in akumulacijski kamin.

Toplovodni kamin pa je v nasprotju s toplozračnim, koncentriran na ogrevanje vode, saj ima vgrajen toplotni izmenjevalec, katerega naloga je ogrevanje vode v zalogovniku in s tem preko sistema cevi talnega in radiatorskega ogrevanja, z vodo ogreva prostore vaše hiše/ stavbe.

Vsak ima seveda svoje prednosti in tudi pomanjkljivosti, vendar ne glede na to, izberete tistega, ki vam najbolje ustreza in katerega bi vam, v trenutnem stanju hiše/ objekta, priporočal strokovnjak. Vsekakor, pa se vam bolj izplača izbrati tistega, za katerega že imate voden sistem po hiši.

Glejte to kot neki dolgoročen projekt, v katerega je vredno vložiti in investirati, saj se vam bo z brezhibnim delovanjem to seveda poplačalo. Za več informacij, povpraševanje in želeno ponudbo so vam pri podjetju Klemenc zmeraj na voljo.