Kamin za vsak dom

V hladnih in zimskih dnevih, nas ogenj otopli in je prijeten na ogled prav tako pa daje čarobno toplino našemu domu in našega nam zagotovi kamin. Naš prostor popestri prav tako pa je lepa dekoracija našemu stanovanju, kar so tudi prednosti kamina. Ponavadi je postavljen v prostoru, kjer se z družino in prijatelji najbolj družimo in to je ponavadi dnevna soba. Pri izbiri za kamin moramo paziti kako je naša zgradba grajena in kakšno moč ogrevanja si lahko privoščimo, kakšen ogenj želimo, velikost prostora v katerega ga nameravamo postaviti in da nam ne bo potrebno porabiti preveč kuriva, kar bi naše stanovanje naredilo prevroče in neudobno za bivanje.

Poleg vsega tega, moramo vedeti tudi na kakšen način želimo toploto prenesti v prostor, kar pa nam omogoča več možnosti. Te možnosti so izbira  toplozračni kamin (oddaja toploto z izpahom toplega zraka preko vgrajenih rešetk na drva ali peleta), toplovodni kamin (voda, ki preko centralnega sistema ogreva celo hišo, vezan na elektrino energijo na drva ali peleta) in pa akumulacijski kamin (postopoma seva toploto, obzidani z opečni zidaki, šamoti, šamotne plošče… kurjena na drva).

Je pa res da so kamini zelo velik porabnik kisika, ki pa je nujen za gorenje, kar lahko pripelje do padca vrednosti kisika in se s tem kvaliteta zraka v našem stanovanju poslabša. Zato, da bi se izognili takim težavam moramo zagotoviti dober pretok zraka preko našega bivalnega prostora je treba poskrbeti za dobro prezračevanje. Vendar odpiranje oken ni dobra odločitev, saj tako sproti tudi hladimo prostor, zato si moramo v prostoru namestiti tudi detektor za zaznavanje ogljikovega monoksida. Nekatere peči pa gorijo tudi neodvisne od sodobnega zraka saj je vedno poskrbljeno za dotok svežega zraka. Kamin je torej popolna odločitev za ogrevanje vašega stanovanja, le če ste pripravljeni tudi vedeti kako delati z njim tako kot treba.