Kako poskrbeti, da vam računalniki ne načnejo zdravja


Računalnik je pripomoček, brez katerega danes ne moremo več ne v zasebnem, ne v poslovnem življenju. Vse več našega življenja je vezanega na uporabo računalnikov. Povprečna dnevna uporaba se v razvitem svetu meri v urah. Ravno zato lahko računalniki predstavljajo tveganje za naše zdravje. Kakšno je to tveganje in kako se mu v čim večji meri izogniti, lahko preberete v besedilu, ki je pred vami.

Medtem ko računalniki sami (mimogrede, če kupujete računalnik, ga lahko najdete tukaj) niso škodljivi za naše zdravje, je večina tveganja povezana z njihovo prekomerno in nepravilno uporabo. Na srečo se ob premišljenem in previdnem ravnanju z računalniki to tveganje bistveno zmanjša.

računalniki

Težave s hrbtom in vratom

Bolečine v vratu in hrbtu, ramenih in rokah ter glavoboli so pogosto povezane s sedenjem za računalniki. Sedeč položaj je sicer za mišice manj naporen kot stanje, vendar jih vseeno utrudi. Dejstvo, da večino časa preživimo v istem položaju, zmanjša prekrvavitev mišic in vezi, kar povzroča bolečino in občutek otrdelosti. Vse to lahko še poslabša neprimerno pohištvo, ki spodbuja nepravilno držo.

Kako se izogniti tem težavam?

Pogosto vstajajte. Tudi, če vas delo sili v sedenje za računalniki ali če vas je vsebina na ekranu čisto prevzela, večkrat vstanite in se sprehodite, lahko pa naredite tudi nekaj preprostih vaj za raztezanje. Če ne gre drugače, si na vsake pol ure ali na vsako uro nastavite opomnik, da je čas, da se za nekaj časa odmaknete od računalnika.

Stopala imejte na tleh. Za pravilno držo je najboljši položaj za sedenje tak, v katerem so stopala na tleh. Zato poskrbite, da boste imeli za računalniško mizo stol, ki vam bo to omogočal.

Miza naj bo primerna. Ko smo že pri mizah; računalniki niso narejeni za dolga obdobja uporabe na kavču ali v postelji. Vedno delajte za računalniško mizo. Poskrbite, da boste imeli ekran v višini oči ali nekoliko kasneje, saj tako držite vrat v pravilnem položaju. Tipkovnica naj bo na takšni višini, da boste imeli komolce lahko ob sebi. Vaše podlakti naj bodo na isti višini kot tipkovnica in vzporedno s tlemi.

Težave z očmi

Vaše oči ob dolgem delu z računalniki utruja to, da dalj časa gledate v isto točko. Človeško oko je narejeno tako, da »raje« gleda stvari, ki so oddaljene šest metrov ali več. Dolgotrajno strmenje v stvari, ki so nam blizu, tako povzroči še dodatno utrujenost, h kateri še prispeva osvetlitev računalnika, ki običajno ni optimalna za oči. Čeprav ni dokazov, da bi lahko utrujenost trajno poslabšala vaš vid, se vam lahko za kratek čas pojavijo zamegljen vid in glavoboli.

računalniki

Kako se temu izognete?

Poglejte stran od računalnika. Vsake toliko se opomnite in umaknite pogled od ekrana. Spočijte oči tako, da za nekaj časa pogledate v neko bolj oddaljeno točko, recimo skozi okno ali na drug konec sobe.

Izognite se odblesku. Katerikoli vir svetlobe, ki vam sije direktno v ekran, povzroči napenjanje oči in njihovo utrujenost. Z računalnikom se zato vedno, ko je mogoče, obrnite stran od vira svetlobe.

Ne uporabljajte računalnika v temnem prostoru. Svetlost ekrana v temnem prostoru lahko poveča utrujenost oči. Zato računalnik vedno uporabljate na svetlobi – najboljša je dnevna, če ne gre drugače, pa prižgite luč.

Prisilite se mežikati. Pri strmenju v računalnik se pogosto zgodi, da pozabimo mežikati, zato imamo suhe oči. Zato vsakič, ko se spomnite, nekajkrat na trdo mežiknite, da navlažite očesno zrklo.

Težave z rokami

Po daljšem obdobju ponavljajočih se gibov in v neprimernem položaju se lahko v mišicah in vezeh pojavijo bolečine. Še posebej so za poškodbe zaradi prekomerne uporabe na udaru zapestja, komolci in dlani tistih, ki veliko časa preživijo za računalniki. Poleg bolečine so simptomi poškodb še zatekanje, otrdelost sklepov, otopelost in šibkost.

Kako preprečite poškodbe v rokah?

Uporabljajte ločeno miško in tipkovnico. Uporabniki namiznih računalnikov sicer nimajo izbire, prenosni računalniki pa so iz tega vidika »nevarni« za vaše roke. Vgrajena tipkovnica in sledilna ploščica namreč silita vaše komolce in zapestja v nenaraven položaj pod kotom, ki sčasoma lahko začne povzročati bolečino. Ločeno miško in tipkovnico si lahko obrnete tako, da vam bo med uporabo kar najbolj udobno.

Ko uporabljate miško, uporabljajte celo roko, ne samo zapestja. To preneslo nekaj obremenitve z vašega zapestja na druge dele roke, zato bo vaše zapestje manj utrujeno.

Nežno tipkajte. Marsikdo tipka tako, da tolče po tipkovnici, kar še dodatno prispeva k nenaravni obremenitvi sklepov. Opomnite se, da bo vaša tipkovnica vaše pritiske zaznala tudi, če bodo lahni in nežni.

Porazdelite si delo. Doma s tem ne boste imeli problemov; če pa v službi opravljate raznolike naloge, si delo porazdelite tako, da boste vsake toliko vstali od računalnika in šli delat nekaj drugega. Tako se boste izognili dolgim neprekinjenim obdobjem sedenja za računalnikom in poškodbam, ki so z njimi povezane.

Računalniki so spremenili naš svet na bolje. Kot vse stvari pa tudi računalniki zahtevajo zmernost pri uporabi, saj lahko predolga in nepravilna uporaba vodi v bolečine in poškodbe. Uporabe računalnika se tako lotite z glavo in tako vam bosta računalnik in vaše telo odlično služila.

Nedavne objave