Gume za vaše vozilo


Avtomobili imajo mnogo delov, brez katerih njihovo delovanje ne bi bilo mogoče in med njimi so zagotovo tudi gume oz. pnevmtike. In čeprav je na trgu ogromno ponudnikov, ki nudijo vse vrste gum za različne vrste vozil in avtomobilskih znamk, je na koncu vaša odločitev, katere boste izbrali. Ko se boste odločali za pnevmatike za vaše vozilo, boste od različnih ljudi dobili različne nasvete, kakšne so po njihovem mnenju najboljše gume. Glede na vašo lokacijo in uporabo avtomobila obstaja nekaj generalnih smernic, ki bi vam lahko pomagale pri izbiri pnevmatik, na koncu koncev pa, dokler ne boste na svojem avtomobilu izkusili določenih gum, ne boste vedeli kaj vam ustreza.

gume

Obstajajo različne vrste pnevmatik

Zagotovo veste, da na trgu obstajajo tri generalne vrste pnevmatik. To so letne, zimske in celoletne gume. Medtem, ko nekateri prisegajo na menjavo zimskih in letnih gum, se drugi raje odločijo za nakup celoletnih gum, ki jih ni treba menjavati in imajo z njimi manj dela.

Letne pnevmatike so gume, ki so najbolj primerne za vožnjo po suhem cestišču, čeprav so ob dovolj visokih temperaturah primerne tudi za vožnjo po mokrih cestah. To pomeni, da se jih uporablja v mesecih, ko je povprečno manj padavin oz. so temperature višje. Takih gum se v zimskih mesecih ne uporablja, saj njihov profil ni namenjen zahtevnejšim razmeram na cesti in lahko pride do nesreč.

Zimske pnevmatike nadomestijo letne pnevmatike in njihova montaža je obvezna med 15. novembrom in 15. marcem. V tem času je večja verjetnost zasneženih, poledenelih in mokrih cestišč z možnostjo nizkih temperatur. Zimske gume so obvezne zato, da je vožnja bolj varna za vse udeležence v prometu, saj je njihov profil generalno globlji in bolj razbrazdan.

Potem pa so tu še celoletne pnevmatike. Take vrste gum omogočajo vožnjo vašega avtomobila tako poleti kot pozimi in čez leto ni potrebne nobene zamenjave. Narejene so tako, da ustrezajo vsem vremenskim razmeram. Je pa res, da ne dosegajo zmogljivosti, ki jih nudijo zimske in letne gume. Vseeno pa so odlična vrsta pnevmatik za tiste, ki jim je menjava gum odvečno opravilo in se morda z avtomobilom ne vozijo tako pogosto.

Izbira pnevmatik za vaše vozilo

Poleg treh vrst gum, med katerimi se lahko odločate, se boste morali odločiti za določeno znamko  pnevmatike. Pri izbiri je pomembno, da se pnevmatika, ne glede na vrsto, prilega vašemu vozilu. To pomeni, da je njen obseg primeren za vaše vozilo in lahko podpira težo vašega vozila. Vse te podatke lahko najdete na pnevmatikah, ki jih imate že nameščene na vašem avtomobilu. Če gre za kombi ali športna vozila, boste morda potrebovali drugačne vrste pnevmatik, kot bi jih za osebni avto. Velik pomen pnevmatike določa tudi njen profil. Ti se res razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca. Čeprav višja cena vedno ne pomeni boljše kvalitete, pri nakupu novih pnevmatik ne varčujte. Kvalitetne pnevmatike vam lahko namreč rešijo življenje.

Preden se dokončno odločite za pnevmatike se lahko posvetujete s prodajalcem pnevmatik ali pa vašim serviserjem. Strokovnjaki vam bodo znali najbolj svetovati, kaj je po njihovem mnenju najboljša pnevmatika in v katerih pogledih je boljša od drugih.

Varnost pri pnevmatikah

Popolnoma nove in najdražje pnevmatike same po sebi ne zagotavljajo varne vožnje. Od vas je seveda odvisno upoštevanje cestnih predpisov pa tudi redno vzdrževanje vaših pnevmatik. Gume je treba namreč spremljati. To pomeni, da redno pregledujete zračni tlak v gumah in zrak tudi dodate, če je potrebno. Čeprav lahko sami spremljate profil vaših gum, boste največ naredili tako, da boste avto redno vozili na servisne preglede. Serviserji bodo namreč podrobno pregledali stanje vašega avtomobila in zraven tudi pnevmatik. Z natančnim pregledom bodo lahko ocenili ali so vaše gume v dobrem stanju ali jih je zaradi varnosti smotrno zamenjati z novimi.

 

Nedavne objave