Gradbeni nadzornik je ključen člen pri gradnji vseh objektov


Načrtujete v bližnji prihodnosti začeti graditi svojo hišo? Morda želite v bližini svojega doma zgraditi podjetje ali halo za proizvodne obrate? Ne veste, kako se lotiti takšnih projektov? Za začetek je dobro, da najamete gradbenega nadzornika, ki bo celoten čas gradnje bdel nad projektom in tako poskrbel, da bo vse po predpisih in da boste imeli vsa potrebna dovoljenja. To je namreč ključno za kasnejše nemoteno in varno bivanje v udobju svojega doma. Gradbeni nadzorniki po ugodni ceni poskrbijo, da bo vaš dom zgrajen pravočasno in kakovostno.

gradbeni nadzornik
Gradbeni nadzornik skrbi, da vse poteka po načrtih.

Zakaj je gradbeni nadzor tako zelo pomemben?

Vsi se najbrž še zelo dobro spomnimo avgustovskih poplav, ki so prizadele dobršen del Slovenije in katerih posledice veliko prebivalcev čuti še danes. Zakaj je odneslo in uničilo toliko domov se sprašujejo laiki? Odgovor je preprost, a žalosten hkrati – ker se je gradilo na območjih, kjer se ne bi smelo, ampak, ker je bilo državi ali občini v interesu, da proda čim več parcel, se je pač gradilo, kjer se je le lahko. Gradbeni nadzor je v tem primeru še kako pomemben, saj nadzornik skrbi za to, da gradnja poteka po predpisih, v skladu s standardi in načrti, v skrajnem primeru lahko gradnjo tudi ustavi. Poleg tega nadzira kakovost materialov, izdaja dovoljenja za gradnjo po fazah itd. Gradbeni nadzor je v Sloveniji obvezen pri gradnji vseh objektov (razen za objekte, za katere predpisi določajo drugačne pogoje), saj zagotavlja kakovostno in varno gradnjo objektov, skrbi pa tudi za varstvo okolja in zdravje ljudi.

Kako lahko gradbeni nadzor skrbi za varstvo okolja in ljudi?

Čeprav je morda kdo pomislil, kaj ima gradbeni nadzor veze z okoljem in človeškim zdravjem, je gradbeni nadzornik pomemben faktor pri varovanju okolja in zdravja ljudi. Gradbeni nadzornik namreč s tem, ko skrbi, da gradnja poteka po načrtih prispeva k optimizaciji stroškov celotnega projekta. Hkrati spremlja tudi, da ne bi prišlo do kakšnih nevarnih situacij, ki bi ogrozile življenja ljudi in skrbi za to, da gradnja ne povzroča prevelikega onesnaževanja okolja.

gradbeni nadzornik
Gradbeni nadzor je v Sloveniji obvezen za vse objekte.

Še pred začetkom gradnje…

Seveda morate pred začetkom vsake gradnje pridobiti gradbeno dovoljenje, kar pa lahko traja kar nekaj časa. Če s tem nimate izkušenj, potem celoten postopek prepustite izvajalcu, ki bo za vas urejal vso potrebno dokumentacijo. Tako boste lahko mirno spali, saj boste vedeli, da bo vse potekalo tako kot mora in vam ne bo treba skrbeti, ali ste morda pozabili izpolniti še kakšen ključen dokument.

Ko imate vse potrebne papirje, lahko začnete s projektno dokumentacijo, ki zajema načrte, opise, risbe, poročila, izračune in vse druge pomembne stvari, ki bodo oblikovale značilnosti vašega objekta. Tudi to delo je najbolje prepustiti strokovnjakom, ki bodo vedeli, kako se tega lotiti. Seveda lahko sami sodelujete tako, da jim poveste, kaj želite, kakšno hišo ste si zamislili, kakšen naj bo končni videz itd.

Gradnja objektov še zdaleč ni tako enostavna. Pred in med gradnjo je treba poskrbeti, da vse stvari potekajo v skladu s predpisi in načrti, saj imamo lahko v nasprotnem primeru kasneje nemalo težav. Gradbeni nadzornik je zato zelo pomemben člen v celotni verigi. Verjemite, da boste, ko bo celoten projekt končan, hvaležni, da ste imeli tako dobre nadzornike, ki so sproti reševali morebitne zaplete in težave.

Nedavne objave