Garažna vrata

Kako izbrati garažna vrata z dolgo življenjsko dobo?

Garažna vrata dejansko ima vsaka stavba in ni vseeno, kakšna so. Vsi si želimo taka garažna vrata, ki so varna, varčna, lepa in dolgoživa, saj jih kupimo za precej dolgo obdobje in jih ne želimo menjati. Kakovostna garažna vrata ponujajo proizvajalci, ki poskrbijo tudi za hiter in odziven servis; v primeru, da so avtomatska in dvižna, je to izjemno pomembno. Izberite garažna vrata z garancijo, saj boste tako vedeli, da vam proizvajalec jamči kakovost, ki jo obljublja. Vrata z dolgo življenjsko dobo morajo biti kakovostno izdelana iz vzdržljivih materialov.

Garažna vrata

Katera so kakovostna garažna vrata?

Ko izbiramo garažna vrata za stavbo, pa naj bodo hiša, blok ali poslovna stavba, se najprej moramo vprašati, iz katerega materiala naj bodo vrata izdelana. Kakovost materiala je odvisna od tega, kakšnim vremenskim razmeram bodo vrata izpostavljena in kaj se bo okoli njih dogajalo. Če gre za običajna garažna vrata za hiše, potem ni neke velike verjetnosti, da bodo večkrat poškodovana zaradi naletov vozil. Zato so lahko iz katerega koli kakovostnega materiala. Med tem, ko morajo biti v poslovnih in industrijskih stavbah kovinska, ker so najbolj vzdržljiva. Največkrat ljudje kovinska garažna vrata izberejo tudi za domačo garažo.

Nekateri izberejo lesena vrata, ki pa so težja kot aluminijasta in se lahko mehanizem za dvigovanje vrat hitreje pokvari. Obstajajo tudi plastična vrata, ki niso tako aktualna, ker so manj varna glede vloma ali naleta vozila in imajo najkrajšo življenjsko dobo, saj niso tako odporna na vremenske razmere, sploh ne na sonce.

Kako dvižni mehanizem vpliva na kakovost vrat?

Sodobna garažna vrata so zaželena z dvižnim mehanizmom, da lahko v stavbno zapeljete kar s ceste ali dvorišča, brez da bi vozilo zapustili. To je super zaradi vremena, če je zunaj mraz, da se ne prehladite in zato, da vas ne zmoči dež.

Mehanizem, ki dviga vrata, mora biti izdelan kakovostno in mora imeti  garancijo vsaj nekaj let. Hkrati mora dobavitelj zagotoviti dobavo rezervnih delov. Pomembno je, da je dvižni mehanizem zaradi varnosti uporabnikov zaščiten z žlebovi in da je delno zaprt, v primeru, da odleti kakšen del vzmeti, ki dviguje vrata. Kar se seveda pri kakovostnih vratih ne dogaja.

Ali so poceni garažna vrata tudi lahko kakovostna?

Če boste kupovali kakovostna garažna vrata, prem ne bo šlo skupaj, da so poceni in še dolgotrajna hkrati. Lahko so ugodna, torej cenejša od konkurenčnih, vendar pa ne prav poceni. Kakovosten material je vedno dražji od poceni materiala, ki je lahko slabo izdelan ali pa mešan s čim, kar je cenejše a nekakovostno, zato so lahko taka vrata poceni.

Druga stvar, ki vpliva na ceno, je sama izdelava garažnih vrat. Nekatera so narejena serijsko in se niti ne morejo prilagoditi vaši situaciji. Kakovostna vrata pa naredijo mojstri po meri in tudi izberejo material, ki ga naročite in vam najbolj ustreza.

Po meri narejena garažna vrata izpod rok izkušenega mojstra bodo gotovo najbolj kakovostna, kar lahko izberete. Zato priporočamo domačega mojstra z dolgoletno tradicijo pri izdelavi vrat za vašo garažo.

Kakovostna vrata boste prepoznali tudi po tem, da nudijo večletno garancijo  na material in na izvedbo ter kakovost dvižnega mehanizma. Čeprav so taka vrata nekoliko dražja, se dolgoročno bistveno bolj splačajo, če preračunate samo ceno na vrsto let, ki jih bodo ta vrata preživela z vami. Najbolj kakovostna vrata preživijo tudi svojega lastnika.