Dieta: pasti in izzivi prehranjevanja z nizkim vnosom ogljikovih hidratov


Že kar nekaj let je med posamezniki in skupinami ljudi, ki želijo izgubiti telesno maso ter izboljšati svoje zdravje priljubljena keto dieta. Prehranski pristop, ki ga poznamo tudi pod imenom LCHF, temelji na izjemno visokem vnosu maščob. V današnjem članku si bomo podrobneje pogledali princip delovanja ter prednosti in pasti v katere se lahko ujamete v času trajanja vaše diete.

dieta
Pri keto dieti je pomemben visok vnos maščob.

Kaj pomeni kratica LCHF?

• L – low.
• C – carb.
• H – high.
• F – fat.

Kratica izhaja iz angleščine, v prevodu pa pomeni nizka vsebnost ogljikovih hidratov in visoka vsebnost maščob. S takim načinom prehranjevanja našemu telesu odvzamemo glavni vir energije, ki jo naš organizem tvori iz ogljikovih hidratov. Ko se zaloge le teh popolnoma spraznijo, bo telo energijo črpalo iz naših maščobnih zalog.

Ketoza

Ketogena dieta od nas zahteva omejevanje ogljikovih hidratov, namesto teh pa moramo zaužiti velike količine maščob. Zaradi tovrstnega načina prehranjevanja naše telo hitro zapade v metabolno stanje, ki mu s strokovnim izrazom pravimo ketoza. Celicam smo z omejevanjem ogljikovih hidratov odvzeli glavni vir energije za normalno delovanje našega organizma – glukoze. Posledica je nastanek ketonov, ki nastajajo iz maščobnih zalog. Telo jih pametno izkoristi kot alternativni viri energije, ki jo za optimalno delovanje potrebujejo naši možgani in drugi organi.

Ima LCHF dieta koristne vplive?

Eden izmed pozitivnih vplivov, ki jih ima način prehranjevanja po principu keto diete na naše telo je izguba telesne mase. Vaše psihično in fizično počutje se bo zagotovo izboljšalo, vsaj dokler ne boste začeli hrepeneti po slastnih testeninah, krompirju in kruhu. Naši možgani obožujejo ogljikove hidrate, ki jim zagotavljajo hiter vir energije. Težko jih bomo pretentali z mastnim zrezkom ali žlico olja, ki nam bo le stežka spolzelo po grlu. Diete, ki zahtevajo stroge restrikcije nas skoraj vedno popeljejo v začaran krog in prav nič drugače ni pri LCHF načinu prehranjevanja.

Izzivi in pasti keto diete

1. Navajanje telesa na šok
Ob uvajanju nove diete boste mogoče doživeli neželene učinke kot so utrujenost, omotica, slabost in razdražljivost. To je nekaj normalnega, telo se mora namreč sprijazniti s tem, da ste mu odvzeli tisto, kar najbolj potrebuje.

2. Omejena izbira živil
Verjetno že veste, da se boste morali odpovedati testeninam, kruhu in drugim pregreham. Ste pomislili, da bodo v procesu hujšanja omejene tudi vse žitarice, sadje in škrobna zelenjava? Če imate radi raznoliko prehrano bo keto dieta za vas kar velik izziv. Potrebna bo iznajdljivost in domiselnost, da se ne boste že jutri naveličali enoličnih, dolgočasnih obrokov.

3. Obstipacija
Obstaja velika verjetnost, da bo med trajanjem diete prišlo do obstipacije oziroma zaprtja. Iz vaše prehrane boste namreč odstranili vse glavne vire vlaknin, ki močno pospešujejo prebavo. Pridobite znanje in poskrbite za nadomeščanje vlaknin iz drugih virov živil.

4. Pomanjkanje mikrohranil
Telesu boste zaradi omejevanja ogljikovih hidratov odvzeli glukozo, ki poskrbi za najhitrejši prenos energije v celice, žal pa obstaja tudi velika nevarnost pomanjkanja mikrohranil. Zaradi stroge restrikcije se boste namreč odpovedali sadju in kar nekaj vrstam zelenjave, ki so glavni vir vitaminov ter mineralov.

5. Konstantno hrepenenje
Ste se že kdaj vprašali zakaj posegamo po sladki hrani, ko se učimo ali pa kadar smo zelo lačni? Sladkor telesu ponudi ekspresen dotok energije točno tja, kjer ga potrebuje, zato se organizem ne bo nikoli sprijaznil z omejevanjem. Hrepenenje bo tako močno, da boste slej ko prej posegli po prepovedanih živilih.

Hrepenenje po prepovedani hrani je neizogibno.

Kako se lotiti ketogene diete na pravilen način?

Če mislite, da vam bo keto dieta pomagala pri hujšanju, je smiselno, da se postopka lotite čim bolj preudarno. Vzemite si čas in skrbno načrtujte obroke. Najbolj pomembno je, da uživate zdrave maščobe kot so avokado, oreščki, semena in olivno olje, izogibajte pa se nasičenim ter trans maščobam, ki jih najdemo predvsem v predelanih mesninah in mastnih slaščicah. Za ohranjanje mišične mase bo potreben tudi vnos kakovostnih beljakovin iz perutnine, rib, jajc in mlečnih izdelkov. Zavedajte se, da so proteini glavni gradniki telesa, seveda pa je rast naših mišic odvisna tudi od stopnje telesne aktivnosti.

Doživljenjska dieta

Svetujemo vam, da dobro premislite glede uvajanja ekstremnih diet v vaš vsakdan. Res je, da se na začetku pišejo uspešne zgodbe, žal pa vodijo v začaran krog, ki se vedno znova ponavlja. Posvetujte se z zdravnikom ali prehranskim svetovalcem, ki vam bo priporočil vrsto prehranjevanja. Le ta mora biti prilagojena posamezniku, njegovemu zdravstvenemu stanju in potrebam. Res je, da bo za peščico ljudi LCHF dieta odlična izbira, kljub temu pa strokovnjaki za splošno populacijo priporočajo uravnotežen način prehranjevanja v kombinaciji z rednim gibanjem. Tako boste vedno lahko uživali tudi v jedeh, ki so vam pri srcu in takega načina prehranjevanja se boste brez težav držali celo življenje. V primeru težav se obrnite na Ajdo iz podjetja Nutrimentum, ki vam bo z veseljem pomagala pri doseganju vaših ciljev na področju prehrane. Ne odlašajte in si s klicem na telefonsko številko 031/ 600/ 488 ali elektronskim sporočilom na naslov ajda@nutrimentum.si zagotovite brezplačen posvet.

Nedavne objave