Čebelji vosek – cena in pomembnost


Zagotovo ste se kdaj vprašali, zakaj je cena čebeljega voska višja od cen drugih vrst voskov. Eden izmed osnovnih čebeljih pridelkov je čebelji vosek, cena le –tega je višja, ker ga na svetu primanjkuje. Je naraven in zelo dragocen vosek, njegovo povpraševanje je vedno večje. Tudi v kozmetični industriji se vedno bolj pogosto uporablja prav čebelji vosek. Na našem domačem čebelarstvu Kapun iz njega izdelujemo sveče, ki prijetno naravno dišijo po medu in propolisu. Čebela potrebuje za izdelavo 1 kg čebeljega voska zaužiti približno 8,4 kg medu.

čebelji vosek cena

Uporabljali so ga že v starem Egiptu

Čebelji vosek človek pozna že od pradavnine, takrat je bil od vseh čebeljih pridelkov najbolj uporabljen. Stari Egipčani so balzamirali faraone. Za to so uporabljali prav čebelji vosek. Cena storitev ni bila prav poceni. Vosek so pa uporabljali tudi kot zaščito za slike. Dokazov o uporabi čebeljega voska v preteklosti je veliko, predvsem pogosto so ga našli arheologi na območjih arheoloških izkopavanj. Že v Starem Egiptu pa so vosek uporabljali tudi za kozmetične namene. Različna mazila iz voska se še danes uporabljajo pri zdravljenju raznih kožnih bolezni. V Stari Grčiji pa so ga uporabljali že v medicini. Eden izmed najbolj znanih antičnih zdravnikov Hipokrat je za zdravljenje angin priporočal obkladke iz čebeljega voska, ki so jih bolniki položili na glavo in vrat. Rimljani so za izdelovanje posmrtnih mask tudi uporabljali čebelji vosek. Cena takšne maske ni bila majhna, izdelovali so maske bogatih in slavnih osebnosti. Maska je bila kot nekakšen odlitek pokojnikovega obraza. Vosek so uporabljali še za izdelavo anatomskih preparatov in voščenih kipov. Julij Cezar je bil eden izmed najpomembnejših predstavnikov starega rimskega sveta. Dan po tistem, ko so go umorili, so na kraj zločina že takoj postavili voščeno figuro z njegovo podobo. Zanimivo v povezavi s to zgodbo je bilo, da je glasnik meščanom razlagal, na kakšen način je bil Julij Cezar umorjen in jim je na voščeni figuri pokazal mesta vseh 26 ran.  Do danes so izdelali na tisoče posmrtnih mask slavnih oseb kot so Napoleon, Voltaire, Beethoven, Shakespeare, Zola, Puškin. Za vsako masko je prav tako bil uporabljen čebelji vosek. Cena teh mask je bila za povprečne ljudi tistega časa nedostopna.

Sveče so le ene izmed izdelkov iz čebeljega voska

Sveče so le eden izmed produktov, ki jih delamo iz 100% čebeljega voska. V naši spletni trgovini www.medenizaklad.si si lahko ogledate široko ponudbo različnih sveč, ki jih izdelujemo ročno iz čebeljega voska, ki ga pridelamo na našem čebelarstvu Kapun v Krajinskem parku Goričko. Ena in edina sestavina sveč je čisti čebelji vosek. Cena takšnih naravnih sveč je zato višja. Sveče so bile v zgodovini skoraj najpomembnejši izdelek iz čebeljega voska, saj so z njimi osvetlili prostor. Obstajajo zapisi, da so nekje v 11. stoletju uporabljali ogromne količine sveč iz čebeljega voska. S tem namenom so imeli ob vsaki cerkvi postavljen čebelnjak. Uporabljali so izključno čebelji vosek, cena katerega pa je bila visoka. Vosek so uporabljali tudi za pečatenje pisem. Pošiljatelj je pismo zaprl tako, da je v vosek odtisnil svoj žig.

Vsestranska uporaba čebeljega voska

V 19. stoletju je počasi v veljavo prihajal parafin, ki je skoraj zamenjal uporabo čebeljega voska. Zato je takrat povpraševanje po čebeljem vosku malo upadlo, povečalo pa se je spet med drugo svetovno vojno, kjer so ga uporabljali za premaze orožja, letal in za stabilizacijo vojaških razstreliv. Zanimivost je, da so v srednjem veku kmetje redno trgovali. Za trgovanje pa so uporabljali prav čebelji vosek. Cena voska je bila visoka in z njim so potem lahko plačevali svoje dajatve.

Danes se čebelji vosek približno 30% uporablja v kozmetični industriji, 30% v farmaciji, 20% v svečarski industriji in 10% za druge namene. Največ pa ga porabijo čebelarji za izdelavo satnic. Za izdelavo najbolj kakovostnih krem v kozmetični industriji uporabljajo popolnoma bel vosek, ki se ga pridobiva iz mladega satja, ki ga v celoti zgradijo čebele. Pravi čebelji vosek je težko ponarediti, ponarejen se loči po nekaterih kemičnih in fizikalnih lastnostih. Njegovo ponarejanje je mogoče ugotoviti na podlagi specifične teže. Drug način, na podlagi katerega se lahko ugotovi njegova ponarejenost, je pa sprememba tališča. Brez čebeljega voska si čebelarstva sploh ni mogoče predstavljati. Brez satnic iz voska tako rekoč sploh ni mogoče začeti čebelariti. Satnice sestavlja le čisti čebelji vosek. Cena satnic je zato dražja. Po ekonomski vrednosti je čebelji vosek danes na drugem mestu, takoj za medom. Glede pomembnosti v čebelarstvu pa je vosek medu celo enakovreden. Res je, da je bil nekdaj od medu veliko bolj cenjen čebelji vosek. Cena voska je bila v primerjavi z medom osemkrat višja.

Avtor prispevka: Polonca Škodnik

Nedavne objave