Aurora ali severni sij

Skoraj vsak že ve kaj je aurora ali severni sij, To je svetloba, ki jo vidimo na višjih predelih, kot Arktika in Antarktika. Nekateri ji pripisujejo magične moči, drugim je to znak nečesa. Je prelepih barv in obsežna, lahko jo vidijo ljudje, ki stojijo 10 km narazen. Pa veste zakaj se aurora pojavi in kaj je pomen njenih barv?

Aurora je rezultat ionizacije in vzbujanja atmosferskih sestavin. Oblika aurore, ki se pojavlja znotraj obeh pasov je tudi odvisna od pospeševanja oborinskih delcev. Protonske aurore lahko ponavadi opazimo pri nižjih višinah.

Kaj pomenijo različne oblike in barve aurore? Tiste aurore, ki spreminjajo obliko se imenujejo aktivne aurore ali aktivni severni siji.

Kaj pa pomenijo barve auror?  Za lažjo predstavo glejte zgornjo sliko. Rdeče aurore so redke in se pojavijo na najvišjih nadmorskih višinah, kjer se kisik oddajana 630 nm valovne dolžine, kar povzrooča rdečo barvo. Tako gre potem tudi za ostale barve. Zelena, na primer pri njej se kisik oddaja na 557.7 nm valovne dolžine in zato je zelena. Te so tudi najbolj pogoste. Zelena barva se odzove tudi na prepovedane prehode, to je počasen mehanizem, ki se počasi premika, in tako se tudi aurora premika. Nato modra, se oddaja na 428 nm valovne dolžine, in še na nižjih nadmorskih višinah kot zelena. Modra in vijolična se pokažeta največ ko je velika solarna aktivnost. Nato imamo infra rdečo, ki je pa del večine auror in je še del optičnega vidika. Nazadnje imamo še rumeno in rozo, ki sta pa miks rdeče in modre oziroma zelene. Ker so rdeča, zelena in modra primarne barve aditivnega mešanja, bi lahko bile vse barve možne a te, ki so tu omenjene, predstavljajo največji del auror.

Veste, da ima aurora oz. severni sij lahko tudi zvok? Lahko se sliši pokanje ali pa sikanje okoli 70 m nad zemljino skorjo. Povzročajo ga nabiti delci v inverzijski plasti atmosfere in nastanejo v hladni noči. Ko delci iz sonca zadenejo inerzijsko plast se pojavi zvok.

Kaj pa so glavni vzroki za severni sij ali auroro? Vzrok je lahko neaktivni sončni veter, kim prinaša delce in jih odpihne v atmosfero, kjer reagirajo in nastane severni sij. Lahko se tudi zaradi povečanega delovanja sončnega vetra pojavi geomagnetna motnja, ki moti magnetotajne plošče.

Ste se iz tu kaj naročili ali ste že vse to vedeli? Seveda, je tu opisano le tisto res osnovno, zato predlagamo da si greste prebrat kaj še sami. Aurore ali severni siji so zanimiva tema, ker imajo veliko za ponuditi.