Brisalci za avto

Brisalci za avto so pomembna oprema za varno in udobno vožnjo

Čisto vetrobransko steklo je eden izmed pogojev za varno in udobno vožnjo. Čista stekla nam omogočajo jasen pogled na cesto in skrbijo za boljšo vidljivost na cesti. Če prednje in zadnje steklo nista dobro očiščena je naš pogled moten in ne vidimo točne situacije, ki se lahko zgodi ali pa se že dogaja na cesti. V težjih pogojih kot so močno deževje ali sneženje, so ravno čista vetrobranska stekla tista, katera nam omogočajo dober pogled na dogajanje. Nesreča nikoli ne počiva, zato je potrebno redno skrbeti za dobro vidljivost prometa, da nam kakšna situacija ne uide. Nakup brisalca za avto je lahko kompleksen proces, saj ne ponujajo vsi proizvajalci kvalitetnega izdelka.

Ker so naši brisalci v uporabi zelo pogosto, skoraj vsak dan, je pomembno, da se ob nakupu prepričamo, če je produkt res kakovosten. Brisalce v našem vozilu uporabljamo tudi več let, zato se je v iskanje nakupa vrednih brisalcev treba dobro poglobiti, saj veste, kvaliteta je na prvem mestu.


Kako izbrati primerne brisalce za naše vozilo?

Vsi brisalci za avto ne bodo ustrezali vašemu vozilu. Ob nakupu novih se zato poskušajte čimbolj približati modelu tistih, katere je imel vaš avto prej. Pozorni bodite tudi na ujemanje med priključkom ter brisalcem. Nepravilno ujemanje oz. neprava višina nastavka brisalca povzroči, da je brisanje vetrobranskega stekla bistveno slabše. Brisalci za avto morajo biti kvalitetni – imeti morajo primerno dolgo življenjsko dobo in svoje delo opraviti brezhibno.

Kako poskrbeti za njihovo obstojnost?

Brisalci za avto so lahko občutljivi. Ob nizkih nočnih in zimskih temperaturah poskrbite, da boste brisalce dvignili. Če tega ne storite se lahko guma zmrzne in se poškoduje. Enako storite tudi takrat, ko vaše vozilo dlje časa stoji na vročem soncu.
Pozorni bodite tudi na samo vetrobransko steklo. Če je poškodovano, se ob čiščenju poškodujejo tudi brisalci za avto.
Ker brisalci čistijo steklo z mehko, vlažno krpo, poskrbite, da sami odstranite liste in insekte, ki se ujamejo med brisalce.
Brisalci za avto so potrebni zamenjave takrat, ko začnejo puščati sledi umazanije ali vodnih kapljic, na vetrobranskem steklu. Glasnost brisalcev je tudi eden izmed razlogov za zamenjavo.

Materiali iz katerih so narejeni brisalci za avto, so odporni na močne sončne žarke, vlago, ozon, mraz in na splošno zdržijo velike temperaturne razlike ter nihanja. Sami brisalci so sestavljeni iz metlice, pritrditvenega sistema in mehanizma, ki poganja brisalce. Trpežnost je pri brisalcih pomembna, saj se vozimo v najrazličnejših pogojih, naši brisalci pa morajo biti temu kos.
Poznamo tudi silikonske brisalce za avto. Njihova prednost je v tem, da so še bolj odporni na različne vremenske razmere, ob enem pa so odporni tudi na ultravijolično svetlobo.

Vsaka vožnja mora biti varna. Z dobro avtomobilsko opremo ter dodatki, bomo možnosti za nezgodo zmanjšali. Poleg sprednjega vetrobranskega stekla, ne smemo pozabiti na zadnjega. Tega marsikdo zanemari. Vidljivost je zadaj prav tako pomembna, zato ne pozabite, da morate pred vsako vožnjo pregledati tudi brisalce na zadnjem steklu.